"Jobbupphandlingskrav kräver omdöme och eftertanke"
- Företagarna arbetar för integrering av personer som står utanför arbetsmarknaden, men vi anser att denna typ av upphandlingskrav måste ställas med omdöme och eftertanke, säger Ulrica Dyrke, som är organisationens upphandlingsexpert.
Stora risker
Om krav på att sysselsätta personer som står utanför arbetsmarknaden skulle börja ställas på bred front i offentliga upphandlingar skulle allvarliga, negativa effekter kunna uppstå, anser Företagarna. Stora risker finns inte minst för undanträngningseffekter för små företag, som kan ha svårt att hantera administration och kostnader i samband med detta.
"Risk för allvarliga, negativa effekter och undanträngningseffekter för små företag"
Krav bör därför endast ställas i sådana sammanhang där det är lämpligt och kan leda till ett ändamålsenligt utfall. Såväl storleken på kontrakten som arbetets karaktär och personernas utbildningsnivå har betydelse i detta sammanhang. Vidare har kravens specifika utformning och det sätt som offentlig sektor kan erbjuda stöd under resans gång rimligen avsevärd inverkan på små företags möjligheter att delta.
Bonussystem välkommen drivkraft
- Vi uppskattar att Trafikverket i sin rapport fångar upp och försöker förhålla sig till dessa aspekter. De resonemang som Trafikverket lyfter fram tyder på att man sökt lösningar som skulle kunna fungera med hänsyn till såväl arbetets karaktär som för de berörda företagen. Trafikverket lyfter bland annat fram bonussystem, vilket är välkommet eftersom det skapar drivkrafter i stället för pålagor för företagen, säger Ulrica Dyrke.
- Det är också bra att Trafikverket även identifierar andra sätt som verket kan bidra till ökad sysselsättning än genom just kravställande i offentlig upphandling.
Företagarna kommer att följa utvecklingen i fråga om ”jobbupphandling”. Vi anser att det är viktigt att utvärdering av denna typ av kravställande görs ur ett större samhällspolitiskt perspektiv.