Nej till tvingande amorteringskrav
Sedan Finansinspektionens förslag om tvingande Amorteringskrav på nya Bolån drogs tillbaka i våras har Finansdepartementet i en remisspromemoria återkommit med ett liknande förslag. Återigen ställer sig Företagarna tveksamma till förslaget. Anledningen är att en grundlig konsekvensanalys av förslagets effekter på företagens finansieringssituation och arbetsmarknadens funktionssätt saknas. Dessutom är förslaget förknippat med en rad konstitutionella och juridiska frågor.
Problemen på bostadsmarknaden är i dagsläget stora vilket får negativa konsekvenser för hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och därmed för landets företagsklimat. Grundproblemet med svårigheten att finna bostad måste därför lösas snarare än symptomet – att lånen ökar.
Företagarna delar emellertid Finansdepartementets och Finansinspektionens syn att det finns problem med det amorteringsbeteende som växt fram på den svenska bolånemarknaden, där en stor del av bostadskrediterna inte amorteras eller amorteras till en mycket liten del.
Bindande amorteringskrav på nya bolån riskerar emellertid att leda till ytterligare inlåsningseffekter på bostadsmarknaden.
Bindande amorteringskrav på nya bolån riskerar emellertid att leda till ytterligare inlåsningseffekter på bostadsmarknaden.
Förslaget kan också göra det svårare för individer och mindre företag att med bostaden som säkerhet ta lån för företagande. En effekt som inte allas har berörts i Finansdepartementets analys. Lämpligheten med obligatorisk amortering enligt Finansdepartementets förslag är därför till stora delar outrett och en rad frågeställningar behöver analyseras innan ett bindande amorteringskrav kan motiveras.
Liksom Kammarrätten i Jönköping har Företagarna i remissvaret också uttalat sig tveksamma till amorteringskravets konstitutionella och juridiska utformning. Bristerna på bostadsmarknaden måste lösas i första hand med strukturella reformer som ökar byggandet och utbudet av bostäder, snarare än att begränsa avtalsfriheten mellan enskilda.