För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Svenskarna vill ha kvar RUT-avdraget

Publicerad 13 nov 2015
Två av tre svenskar vill behålla RUT-avdraget som det ser ut i dag, visar en undersökning som Sifo har gjort åt serviceföretaget Hemfrid. Stödet för RUT har ökat markant sedan i fjol, samtidigt som allt färre vill sänka eller slopa avdraget.

I undersökningen som Sifo gjort åt Hemfrid svarar 63 procent att de vill att rutavdraget ska vara kvar som det är, med möjlighet att dra av upp till 50 000 kronor om året för hushållsnära tjänster. Utöver det vill åtta procent dessutom utöka RUT.

Regeringen har aviserat att taket ska sänkas till 25 000 kronor nästa år. Samtidigt visar Sifo-undersökningen att 55 procent av Socialdemokraternas egna väljare vill att RUT-avdraget ska vara oförändrat med möjlighet att dra av 50 000 kronor per år. Bara var femte S-väljare är för en sänkning till 25 000 kronor om året.

- Det här visar det vi själva upplever, RUT är populärt och används av människor i alla åldrar över hela landet. När nu RUT kommer att utökas med fler tjänster är det extra viktigt att taket inte ändras utan ligger kvar på samma nivå som idag, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Företagarna har länge drivit frågan om att RUT-avdraget ska utvidgas. Med RUT- jobbens hjälp har många människor kunnat gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning. Åtgärden är effektiv och ekonomiskt lönsam för både företagen, de som får jobb och statskassan.

Integrationsmotor

- RUT-branschen är en av få som domineras av kvinnor – ofta kvinnor med utländsk bakgrund. Den har varit en kraftig integrationsmotor, där kvinnor genom att starta eget också blivit mer ekonomiskt självständiga, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Jämförelsevis har stödet för RUT ökat. I maj 2014 ställde Sifo samma fråga om RUT på uppdrag av SVT. Då var det 53 procent som ville behålla avdraget utan förändringar, en andel som alltså har ökat med tio procentenheter. 18 procent ville ta bort rutavdraget helt, en siffra som har rasat till sju procent i dag.

Undersökningen visar också att RUT-avdraget är populärt bland såväl arbetare som tjänstemän. 66 procent av tillfrågade arbetare vill behålla dagens avdrag, jämfört med 70 procent av tjänstemännen.

Starkt stöd på landsbygd

Synen på RUT skiljer sig lite åt beroende på var de tillfrågade har sin bostadsort. Det starkaste stödet finns på landsbygden och i de minsta tätorterna, där 70 procent vill att avdraget ska vara oförändrat. I storstäderna vill 61 procent att RUT ska förbli oförändrat.

- Att utveckla och utvidga RUT-avdraget är en viktig del av näringspolitiken. Då kan vi på riktigt få fler personer i arbete och verkligen underlätta också för utsatta grupper, långt ifrån arbetsmarknaden, säger Günter Mårder.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna