För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utbildning försvagad punkt när svensk konkurrenskraft jämfördes

Publicerad 9 okt 2015
Bra med en rapport, men blunda inte för problemen och jämför med de bästa länderna istället. Det tyckte Företagarnas Daniel Wiberg när Näringslivsdepartementets rapport om svenskt företagande och konkurrenskraft diskuterades i veckan.
Daniel Wiberg

Hur går det egentligen för Sverige? Mäter vi rätt saker? Det var utgångspunkten när rapporten Sveriges företagande och konkurrenskraft – internationell jämförelse som sammanställts av Näringsdepartementet och som diskuterades på ett seminarium arrangerat av Entreprenörskapsforum.

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg var en av kommentatorerna inbjuden till diskussion kring rapporten, som presenterades av Erik Fahlbeck, analyschef på Näringsdepartementet. Jämförelsen ges ut var fjärde år och berättar om Sveriges utveckling inom företagande och tillväxt i ett internationellt perspektiv.

Vad är relevant att titta närmare på för att bedöma hur konkurrenskraften i det svenska näringslivet utvecklas?

Erik Fahlbeck kunde förmedla bilden av en på flera områden svag svensk makroekonomisk utveckling, även om det på sina håll ser bättre ut om man jämför med andra länder.

Dystra tecken finns bland annat på utbildningssidan, exempelvis med låga resultat i PISA-studier. Dessutom är inte de ekonomiska incitamenten till utbildning tillräckligt höga – mindre drivkraft att plugga om du inte tjänar på det helt enkelt.

Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, välkomnar rapporten som en bra sammanställning och hoppas att resultaten kommer att användas återkommandevid utformandet av politiken. Men, menar han, rapporten hade tjänat på att ha en sammanfattning och ett avsnitt med slutsatser. Även resonemang kring trender och vart Sverige är på väg hade varit bra.

- Blunda inte för problem! Gör analysen, titta på åtgärder och undvik inte den diskussionen. Det har blivit dyrare att producera i Sverige, vad ser vi för trender där?

- Även om det är bra för Sverige att vi har mycket inflöde av utländskt kapital så kan det finnas anledning för Sverige att fundera över vår svenska ägarmodell. Många svenska företag växer långsamt och köps så småningom upp av utländska investerare eller företag. Vad betyder det för svensk konkurrenskraft?

Daniel Wiberg ser också en poäng i att ändra vilka länder jämförelsen görs mot. I stället för att jämföra med länder som ligger närmast Sverige så bör den göras mot de länder som presterar bäst på respektive områden.

"Utbildningsproblemen är mer alarmerande än vad som framgår"

- Rapportens slutomdöme av regelbördan som ett stort tillväxthinder och misslyckande kan jag inte annat än instämma i. Dessutom är problemet med svensk utbildning mer alarmerande än vad som framgår i rapporten, säger Daniel Wiberg.

Övriga deltagare var Johan Eklund, vd Entreprenörskapsforum och professor JIBS och Martin Andersson, professor Lunds universitet och Blekinge Tekniska Högskola. 

Läs ett längre referat från seminariet hos Entreprenörskapsforum. Foto: Entreprenörskapsforum

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna