Bättre villkor för företagare vid sjukdom, a-kassa och barnledighet
För småföretagare är det dyrt att bli sjuk. Många företagare går till jobbet trots att de borde vara hem och bli friska. Med dagens regler kostar det helt enkelt för mycket att stanna hemma från jobbet, trots att man skulle behöva det.
Beroende på företagsform gäller olika regler. De som driver enskilda firmor har möjlighet att välja karenstid i allt från en till 90 karensdagar. För företagare med aktiebolag räknas man istället som anställd i aktiebolaget och måste betala sin egen sjuklön under 14 dagar. Först efter två veckor betalar försäkringskassan ut pengar.
Nu säger näringsminister Mikael Damberg att regeringen vill ge bättre villkor för sjukdom, arbetslöshet och barnledighet för småföretagare. Det betyder att omkring 400 000 svenskar med egna företag äntligen kan få samma rätt som andra att använda sig av trygghetssystemen som de betalar för.
Fråga som länge drivits av Företagarna
Frågan har utretts och bland annat föreslås att samma regler för företagare ska gälla, oavsett vilken bolagsform som företaget drivs i.
– Det är en fråga som Företagarna länge har drivit. Det är orimligt att det gäller olika regler mellan företagsformer, säger Erik Ageberg, ansvarig för socialförsäkringar på Företagarna.
"Orimligt med olika regler mellan företagsformer"
Förslaget har varit ute på remiss och nu jobbar regeringen vidare med det. Näringsministern är tydlig med att tryggheten för företagare ska öka. Företagarna ser med tillförsikt fram emot nästa steg.