”Småföretagare offras av stridslystna fackförbund”
Utöver fackförbundet Kommunals skandaler så har avtalsrörelsen 2016 inletts med tämligen hårdhänta fackförbund som på mer eller mindre lösa grunder sätter småföretag i blockad för att framstå som handlingskraftiga. Familjeägda Paus Bagarstuga i Västerhaninge är sedan den 11 januari utsatt för en blockad. Det innebär att Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) placerat strejkvakter utanför företagets lokaler. Livs har delat ut felaktig information till förbipasserande om företagets arbetsvillkor, pensionsinbetalningar och lönenivåer. Dessutom har de bjudit på fika utanför bagarstugan för att avleda människor från att handla där.
Paus Bagarstuga drivs av Rainer Paus och han har drygt tio anställda. De anställda är emot blockaden och har vädjat till Livs att avblåsa aktionen, men det är ingenting som fackförbundet brytt sig om. Situationen är en tydlig illustration av det ojämna maktförhållande som råder mellan fackförbunden och den enskilde småföretagaren.
Företagarnas vd, Günther Mårder, uppmärksammade fackets hårdhänta blockad i en debattartikel i Dagens Industri. Förbundsordföranden för Livs, Hans-Olof Nilsson, replikerade kort därefter artikeln med följande kommentar:
”Sant är att vi har en pågående konflikt i Västerhaninge där en bageriägare vägrar teckna kollektivavtal. Efter långa och utdragna förhandlingar har vi tvingats sätta företaget i blockad.”
Så här säger jag: Sant är att det står bageriägare i Sverige fritt om de vill teckna kollektivavtal eller inte. Efter långa och utdragna förhandlingar kan fackförbund tvinga företagare att teckna kollektivavtal, annars sätts de i blockad och slås ut.
Livs ordförande tycks ha en väldigt ålderstigen, rent av biblisk syn på företagare och hävdar att ”arbetsgivare är alltid den som kan betraktas som ’Goliat’ gentemot de anställda”. Hur enskilda småföretagare ska betrakta blockadhotande, resursstarka fackförbund nämner han inte. De stridsåtgärder som facken vidtar mot små företag kan få ödesdigra, djupt orättvisa konsekvenser. Företag riskerar att läggas ner och gå i konkurs, eller så tvingas företagaren sälja sin verksamhet, och de anställda kan riskera att förlora sina jobb. Att många småföretag valt bort kollektivavtal beror på att avtalen inte är utformade för dem utan för större företag. Det är alltså inte en fråga om huruvida företagare ska erbjuda sina anställda schysta villkor och rättvisa löner – för oss är det självklart. Frågan är vem som ska bestämma vad som är schysta villkor och med vilka metoder de ska kunna implementeras.
I fallet Paus Bagarstuga är det dessutom oklart om Livs överhuvudtaget har några medlemmar på arbetsplatsen. Inte blir det lättare av att ytterligare ett fackförbund vill ha kollektivavtal på arbetsplatsen. Det innebär att det nu plötsligt är två kollektivavtal som Paus Bagarstuga kan tvingas att teckna!
Det finns många oklarheter och orättvisor i detta, men grundläggande är att företagare i Sverige liksom andra medborgare, åtnjuter föreningsfrihet. Det behövs en lagändring som skyddar företagare från fackförbundens oschysta metoder.
Bra!
Många reagerar mot fackförbundens hot att blockera och slå ut småföretagare.
Dåligt!
Småföretagare saknar skydd mot fackförbundens oschysta metoder.