Spotify uppmanar till agerande - Sverige klarar inte den globala konkurrensen
– Brevet beskriver tydligt den frustration som så många företagare känner när politiken helt missar att ta hänsyn till företagare och företagens villkor, grunden för den svenska välfärden.
Så kommenterar Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, brevet där Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon går ut och kritiserar frånvaron av konkreta åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för företag att växa sig stora och utvecklas i Sverige.
Framförallt är det bostadsbrist, brist på relevanta utbildningar och hindren mot att göra anställda till delägare som får bolaget att fundera på om man ens kan stanna i Sverige.
"Att ställa krav på att unga människor som kommer till ett nytt land direkt ska köpa dyra bostadsrätter minskar attraktionskraften och är inte långsiktigt hållbart. Jämför det med städer som New York, London och Singapore där möjligheterna att hyra bostäder är mycket enkla. Där finns, till skillnad mot i Stockholm, flexibilitet. Det finns bland experter och beslutsfattare en bred insikt om att faktorer som hyresregleringen, skattestrukturen och regelverken leder till att det byggs för få hyresrätter och att marknaden i princip inte fungerar" skriver Spotifygrundarna i det öppna brevet.
Kompetensbristen är ett annat problem som Spotify brottas med.
"Behovet av programmerare och utvecklare är enormt och därför måste vi helt enkelt utbilda fler" skriver Daniel Ek och Martin Lorentzon.
Dessutom saknar man förutsättningar för att kunna göra anställda till delägare.
"Ett enkelt system med personaloptioner skulle snabbt kunna införas i Sverige. Det som krävs är politisk vilja. För ett företag som vårt är detta nödvändigt för att vi ska kunna locka de bästa talangerna"
Politiken missar företagens villkor
– I dagsläget saknas reformer som stärker det svenska företagsklimatet och vår konkurrenssituation. Utvecklingen går snarare åt fel håll, med försvårande och fördyrande regleringar och skatter vilket slår mot företagande och minskar våra möjligheter att konkurrera på den internationella marknaden, säger Daniel Wiberg.
"Vår framgång är helt beroende av att vi kan locka de bästa talangerna från hela världen. Om vi kan få bort de hinder Sverige har jämfört med andra länder så kommer vi att kunna anställa i Stockholm och Göteborg istället för att flytta delar av verksamheten till andra länder" skriver Daniel Ek och Martin Lorentzon.