För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Det går utmärkt att producera i Sverige

Publicerad 11 feb 2016
Jenny Nordberg har lanserat ett nytt sätt att knyta ihop designers och tillverkare regionalt för att öka produktionen i Sverige.

Berätta om projektet och utställningen Den nya kartan, som turnerar runt i Sverige – vad är det?

– Att tänka hållbart och närproducerat börjar bli vardagsmat när det gäller just mat. Varför inte tänka likadant kring tillverkning? Jag bjöd in 24 Skånebaserade formgivare att samarbeta med 24 skånska producenter, det är alltifrån trumtillverkare till ett gjuteri och emaljföretag.

Målet är att öka tillverkningen i Sverige. Ni provar också nya samarbetsmodeller?

– Ja, som formgivare möter man ofta trista villkor och dåliga royaltyer. Nu har deltagarna gått in i det här på lika villkor. De delar lika på kostnader – såsom lokaler, verktyg, förpackningar, med mera – och på inkomsterna från försäljningen. Alla produkter som tagits fram i projektet säljs via en webbshop, det stannar inte vid prototyper.

Hur fick du idén till Den nya kartan?
– Det finns en bild av att det inte går att producera i Sverige, jag vill visa att det går och peka på alla möjligheter. Jag skulle kunna jobba heltid med alla förfrågningar jag får från företag som vill flytta hem sin produktion till Sverige och som letar efter partners. Varför hittar de inte tillverkarna? undrade jag. Projektet sprids till fler regioner, och du har just lanserat en ny plattform för produktion.

– Ja, nu i dagarna lanseras Spok, en plattform som lyfter fram lokala tillverkare. Till en början gäller det Skåne, men senare kan det växa. Det gäller att visa att vi fortfarande har produktion kvar i Sverige och att den är konkurrenskraftig. Jag vet att den kan vara det.

Utställningen startade på Form/Design Center i Malmö, fortsatte till Nationalmuseum i Stockholm och finns snart på Vandalorum i Värnamo (9 april–29 maj).

Fler nyheter från Företagarna