För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Stilsäker innovation

Publicerad 11 feb 2016
Günther Mårder söker svar på hur man överlever i en krisande bransch. Entreprenörerna Håkan och Kicki Arvidsson i Norrköping ger honom svaren.

Tillsammans med Företagarnas regionchef Frida Boklund är vi på plats hos entreprenörerna Håkan och Kicki Arvidsson som driver företaget Trikåby i Åby utanför Norrköping. Paret, som för övrigt varit tillsammans sedan de var 16 år, blev Årets företagare 2015 i Östergötland. Vi slår vi oss ned på kontoret vid ett bord dukat med bullar och kaffe. Längs väggen hänger rader av kläder tillverkade av de speciella trikåtyger som företaget producerar – allt från underställ och arbetskläder till sparkdräkter för barn.

– Vi är sju personer som arbetar här, berättar Håkan, medan kaffet hälls upp i kopparna. Tre personer på kontoret och fyra i produktionen. Här i Åby stickar vi tygerna, och maskinerna gör en stor del av jobbet.

Sömnaden sker dock utomlands. Trikåby sysselsätter drygt hundra personer i fabriker i Baltikum och i Ryssland. Så vad är det egentligen Trikåby gör?

– Ja, vi håller inte på så mycket med mode och träningskläder numera, säger Håkan. Det beror främst på prispressen i den branschen. Snarare har paret Arvidsson riktat in sig på mer tekniskt avancerade plagg, som brandsäkra och antistatiska underställ till personal inom stål- och gruvindustrin.

– I exempelvis en gruva är det viktigt att det inte slår gnistor om kläderna, men om olyckan ändå är framme ska man kunna vara säker även om man tagit av sig ett lager kläder, säger Håkan.

Enligt Håkan sker de flesta arbetsplatsolyckor där el eller eld är inblandat då personen på grund av exempelvis värme eller väta tagit av sig sin skyddande jacka. Att bära ett underställ som skyddar är därför oerhört viktigt.

Andra innovativa uppdrag inkluderar mössor till försvarsmakten som ska förhindra att soldater upptäcks i IR-sikten, filter som sorterar damm och ”tygrör” med vilka man kan laga rör i marken utan att gräva upp dem, så kallad ”relining.”

Kunderna säger vad de vill ha, och sedan testar sig Kicki och Håkan fram. Sedan åtta år finns Trikåby i en egen fastighet som byggts för att passa verksamheten och maskinparken. Enligt Håkan är stickmaskinerna goda investeringar, inte minst eftersom mekaniken sett nästan likadan ut i decennier.

”Vi har många kollegor som har gått i konkurs”

Varför valde ni att starta eget?
– Jag var textilingenjör och Håkan byggnadsingenjör, säger Kicki. Men i början av 1990-talet fanns det knappt någon textilindustri kvar i Norrköping, och det var kris i byggbranschen. 

– Så vi sa: ”Vi startar något nytt, hur svårt kan det vara?” säger Håkan.

Håkan och Kicki finslipade sin affärsidé och drog i gång verksamheten.

– Vi började som en tygaffär med egen tillverkning, men så småningom blev vi mer fabrik och mindre butik. För cirka 15 år sedan stängde vi butiken för att helhjärtat satsa på tillverkningen. Det var ett stort beslut eftersom det är en mycket konkurrensutsatt bransch. Vi har många kollegor som har gått i konkurs.

”Vi jobbar allt mer för större kunder, och varje vecka får vi tacka nej till jobb som inte längre passar in hos oss”

Vad är det som har gjort att ni har lyckats?
– Innovation och flexibilitet, svarar de båda.

Vi är nyfikna och vill hela tiden utvecklas. Samtidigt lyckades vi hålla personalkostnaderna nere med hjälp av effektiva maskiner. I dag blomstrar affärerna, inte minst eftersom allt fler branscher behöver avancerade skyddskläder. Och Trikåbys maskiner har låga omkostnader, energipriset är runt en krona i timmen.

– Vi jobbar allt mer för större kunder, och varje vecka får vi tacka nej till jobb som inte längre passar in hos oss, säger Kicki.

Vill ni släppa in en investerare för att expandera verksamheten?
– Nej, inte i nuläget. Det här är ett familjeföretag och vi vill inte släppa in ytterligare ägare, även om vi skulle behålla majoriteten av ägarskapet. Vi har förvisso funderat på att ta in en vd, men samtidigt är det så svårt att lära upp någon. Jag och Kicki känner ju våra maskiner, vi vet vad som går att göra och inte.

Vad säger era barn – är de intresserade av att ta över så småningom?
– De sista åren har de faktiskt börjat intressera sig, men vi har inte velat pressa dem. Ska man driva en sådan här verksamhet måste man brinna för den, så vi får se, säger Kicki.

Håkan konstaterar med ett leende att barnen i alla fall fick följa med föräldrarna på galan Årets företagare i Stockholms stadshus i höstas.

– Ja, de har dragits med företaget i hela sina liv, säger Kicki. Vi fick dispens på dagis, vårt första barn var det yngsta de haft någonsin. Så när vi blev Årets företagare i Östergötland tyckte vi att de skulle få följa med på festen.

Och slutligen, vilken är er drömkund?
– Eftersom vi utvecklat en del åt FMV (Försvarets materielverk) vore det roligt att få utveckla helt nya plagg till svenska försvaret, säger Håkan.

Fler nyheter från Företagarna