Almedalen: "Ansvarskoden väcker både intresse och rädsla"
Varje Almedalseftermiddag rapporterar en av Företagarnas medarbetare direkt från Almedalen i en krönika. Idag är det Lise-Lotte Argulander som skriver en krönika ur ett arbetsrättsligt perspektiv.
Almedalens crescendo i seminarier resulterade för min del i tre intressanta iakttagelser:
LO:s fackliga organisationer stampar på samma ställe – inget nytänk här inte! Unionen vill både var facklig organisation och medlemsorganisation för företagare – hur går det ihop? Och Almega tänker på mindre företag och vill utveckla kollektivavtalen, men har ännu inga färdiga lösningar.
Trångt på Företagarnas seminarium om schysta villkor
Vårt egna seminarium (ett av fyra vi hade på tisdagen) Schysta villkor för alla – vi konkurrensutsätter den svenska modellen var enormt välbesökt! Lokalen var fullsatt och besökare fick trängas i lokalen stående. Se gärna seminariet i efterhand här på webben.
Ansvarskoden väcker både intresse och rädsla. IF Metalls ordförande Anders Ferbe oroade sig för att vi försöker förstöra den svenska modellen med kollektivavtal. Almegas vd Anna-Karin Hatt erkände att de har många mindre medlemsföretag inom framför allt IT-sektorn och tech-sektorn som inte har kollektivavtal. Så många som 30 procent av deras medlemsföretag står utanför kollektivavtal inom IT-sektorn. Maria Åman, andre vice ordförande Unionen, har numera även soloföretagare som medlemmar och Kommunals samhällspolitiska chef Kristina Mårtensson har många medlemmar som arbetar i små företag utan kollektivavtal.
IF Metall mot koden
Som väntat tycker inte IF Metall om vår ansvarskod. De menar att alla ska ha kollektivavtal – det är den svenska modellen. De ser heller inga ”problem för mindre företag” att teckna kollektivavtal.
Almega däremot säger helt öppet att de måste fundera på hur kollektivavtalen ska utvecklas för att passa små företag. De vill också förhandla om en modell med stegvis anslutning till kollektivavtalen för mindre och nya företag mellan parterna, något som IF Metall inte heller ville.
Unionen däremot vände sig till Almega och ville diskutera vidare på den idén. Kommunal ser också problem för de mindre företagen som inte har kollektivavtal och ser ett behov av utveckling men inte riktigt hur det skulle se ut.
Vår Ansvarskod, menar de, fyller en funktion som väckarklocka hos de traditionella facken och att de måste öppna upp för den här typen av dialog.
"Nu är vi igång med dialog och utveckling av ett viktigt verktyg för de minsta företagen. De ska också kunna visa och känna att de är schysta arbetsgivare"
Företagarna vill ju att även mindre företag ska kunna visa att de är schysta arbetsgivare även om de inte har valt kollektivavtal. Att teckna kollektivavtal måste även i fortsättningen vara frivilligt.
Anders Ferbe talade mycket i termer av fredsplikt och att det är en trygghet för båda parter i ett kollektivavtal. Det var ett spännande samtal om viktiga frågor och det är bra att arbetsmarknadens parter vill ha samtalen med oss och att de även i viss mån inser att mindre företag kan var schysta även utan kollektivavtal.
Vi är glada att så många kom på seminariet och personligen tycker jag att det är lite kul när Anders Ferbe upplever att vi ”hotar” den svenska modellen med vår Ansvarskod – vilket vi naturligtvis inte gör.
Vi gör skillnad däremot, och nu är vi igång med dialog och utveckling av ett viktigt verktyg för de minsta företagen. De ska också kunna visa och känna att de är schysta arbetsgivare!
Heltid som norm?
Jag hann med mycket mer också. Bland annat närvarade jag på måndagen på ett seminarium som handlade om att kunna leva på sin lön.
LO TCO var värd för seminariet och det gick ut på att LO TCO anser att tillämpningen av LAS leder till fler deltider där heltid borde vara norm. Och att LAS regler om turordning, uppsägningstid med mera, förbigås av arbetsgivarna när de erbjuder omplacering till ny tjänst med lägre sysselsättningsgrad än vad den anställde hade innan.
LO TCO menade att det inte ska kunna var möjligt att förbigå detta i LAS varpå Svenskt Näringsliv replikerade frankt – "det är så lagstiftningen ser ut".
Med det menar Svenskt Näringsliv, helt korrekt, att om ett företag vid en överhängande arbetsbrist väljer att erbjuda de anställda lägre sysselsättningsgrader istället för att säga upp, så slipper företagen långa uppsägningstider och företrädesrättsdiskussioner.
Tackar den anställda ja till tjänsten blir omplaceringen gällande direkt utan uppsägningstider. Tackar den anställde nej till detta sägs de upp på grund av arbetsbrist med uppsägningstid.
Deltid bättre än inga jobb
LO TCO menar alltså att alla ska ha rätt till heltid och att man ska kunna leva på sin lön. Alla arbetsgivare borde ha detta som norm. Min stillsamma fråga till dem – Hur gör ni med de små tjänsteföretagen som behöver många medarbetare men som har begränsade ekonomiska resurser, ska inte de få anställa på deltid?
I de små företagen skapas jobben men det är dock inte alla som har förmånen att kunna anställa all personal på heltid och för dem är det en förutsättning att de att de vid en förestående arbetsbrist kan fortsättningsvis erbjuda deltid för att fortsätta sin verksamhet och slippa säga upp medarbetare helt. Det är bättre med deltid än inget arbete alls.