För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ja till ansvarskod för schysta villkor

Publicerad 27 maj 2016
Företagarnas ansvarskod klubbades igenom på organisationens kongress under fredagen. Koden ska ge en möjlighet att visa på schysta villkor för alla företag. Nu ser vi fram emot att föra dialog med arbetsmarknadens parter för att modellen ska bli så bra som möjligt.
Kongress 2016

En av huvudfrågorna på den två dagar långa kongressen, Företagarnas högsta beslutande organ, var förslaget om Företagarnas Ansvarskod.

Bakgrunden till förslaget är att kollektivavtalen, som de ser ut idag, inte är anpassade för den moderna arbetsmarknaden.

- En majoritet av Sveriges företag har inte kollektivavtal. De väljer aktivt bort dem, eftersom de är förlegade och dåligt anspassade till småföretagares verklighet. Den här modellen är till för att företag utan kollektivavtal ska kunna garantera och visa på schysta villkor för sina anställda, säger Günther Mårder.

I början av maj lanserade Günther Mårder tillsammans med Företagarnas samhällspolitiska chef, Patrik Nilsson, idén på Aftonbladets debattsida. Sedan dess har det varit en spännande väntan fram till kongressen. 

Under fredagen röstades förslaget alltså igenom, vilket innebär att arbetet med att mer i detalj utarbeta idén kan påbörjas.

- Nu är det otroligt kul att kunna sjösätta det här förslaget och återkomma med en ny modell för svensk arbetsmarknad, säger Günther Mårder.

Han ser fram emot att föra konstruktiva diskussioner med arbetsmarknadens parter.

- För mig är det en självklarhet att de vill hjälpa till att säkra schysta villkor även i företag som väljer bort kollektivavtalen. De måste vara intresserade av att värna de anställdas villkor på hela arbetsmarknaden, säger Gunther Mårder.

Ekonomiekot rapporterade om Ansvarskoden efter kongressens beslut. Hör inslaget här.

Företagarnas kongress pågick 26-27 maj på Runö, Åkersberga, med omkring 300 deltagare från hela landet.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna