För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så tycker Företagarna om C:s förslag på ingångsföretag

Publicerad 1 mar 2016
Centerpartiet vill lansera en ny bolagsform. Ett väldigt välkommet initiativ, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

D WibergDe nya så kallade "ingångsföretagen" föreslås ha 25 procent av omsättningen i skatt och maximalt 250 000 i omsättning per år, enligt Centerpartiet. Dessutom vill man "hålla administrationen till ett minimum".

 Även om Sverige kanske inte behöver en ny bolagsform så är det väldigt bra att Centerpartiet uppmärksammar att just regelkrångel och byråkrati utgör ett hinder för många att bli företagare. Detta gäller ju speciellt för nyanlända som i allmänhet har mindre kunskap om svenska regelsystem, skattesystemet, och så vidare, säger Daniel Wiberg, chefesekonom på Företagarna.

Frivillig omsättningsgräns

Det finns flera studier som visar att just skatte- och momsregler följt av specifika branschregler och därefter arbetsrätten utgör de största administrativa hindren för företagare. 

Företagarna har tidigare framfört förslag om en omsättningsgräns för att företag ska bli skattskyldiga till moms. En omsättningsgräns på 100 000 kronor vore en lämplig nivå, menar Daniel Wiberg. 

"En omsättningsgräns skulle förenkla för de allra minsta företagen"

Gränsen skulle för företagen vara frivillig. Företag med lägre omsättning skulle frivilligt kunna momsregistrera sig. Det kan exempelvis vara bra för företag med negativt momssaldo som får tillbaka pengar från Skatteverket. En omsättningsgräns skulle förenkla för de allra minsta företagen. Bland EU-länderna är det bara Sverige, Spanien och Nederländerna som inte har någon omsättningsgräns.

Idag finns ingen gräns utan företagen måste börja redovisa moms från första kronan. Det innebär mycket jobb även för de allra minsta företagen som måste hantera momsen vid fakturering och bokföring och sedan redovisa nettot till Skatteverket, säger Daniel Wiberg.

Svårt att se hur C-förslaget fungerar i praktiken

–  Det är lite svårt att se hur förslaget ska omsättas i praktiken och vilka effekterna blir på andra mindre företag, säger Daniel Wiberg.

Digitaliserade lösningar är också rätt väg att gå, anser Wiberg, men det kan inte gälla enbart för en viss bolagsform. Förenklad administration för alla företag kan bidra till både fler företag, fler växande företag, och fler företag som anställer och skapar jobb.

–  Fler initiativ av detta slag behövs både för att skapa uppmärksamhet om vikten av företag som motor för integration, men också för att belysa det regelkrångel som företagen idag arbetar med, säger Daniel Wiberg.

 

{Faktaruta}
Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna