För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fackens makt över småföretagen

Publicerad 16 nov 2016
En ny rapport från Timbro visar att hela 85 procent av de företag som utsätts för varsel skriver under kollektivavtalen, ofta innan stridsåtgärderna är ett faktum. Det finns helt enkelt inte så många andra alternativ för en liten företagare när fackförbunden knackar på än att böja sig.

Att en liten företagare inte har så mycket att sätta emot när fackförbunden hotar med stridsåtgärder har vi flera fall som bevis för. Två färska exempel är Paus Bagarstuga som vi har skrivit mycket om samt fallet med ett teknikföretag i Dalarna som tvingades in i kollektivavtal – trots att de hade bättre villkor än vad kollektivavtalet erbjöd.

Idag samlades ett antal organisationsföreträdare på Timbro för att diskutera fackens makt. Det var Günther Mårder, vd Företagarna, Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, Clarence Crafoord, vd för Centrum för Rättvisa, Martin Linder, förbundsordförande, Unionen, Anders Weihe, förhandlingschef, Teknikföretagen.

En av frågorna som tas upp i rapporten är om konfliktreglerna på den svenska arbetsmarknaden sker på föreningsfrihetens bekostnad. Föreningsfriheten medger att det ska vara frivilligt att gå med i en förening. När facken hotar med att ta till stridsåtgärder och du riskerar konkurs om du inte skriver på, är den då frivillig?

– Det ska vara frivilligt att teckna kollektivavtal, men det är beklagligt att det inte fungerar så i praktiken. Som det är nu offras småföretag av stridslystna fackförbund som till varje pris vill att det tecknas avtal. Företag riskerar att läggas ner och gå i konkurs, eller så tvingas företagaren sälja sin verksamhet, och de anställda kan riskera att förlora sina jobb, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Vi måste fortsätta slå vakt om ordnade regler på arbetsmarknaden!

Daniel Suhonen försvarar kollektivavtalen och menar att det är dem som har gjort att vi har det så bra som vi har det på den svenska arbetsmarknaden.

– Vi måste fortsätta slå vakt om ordnade regler på arbetsmarknaden, säger han.

Martin Linder menade att Unionen är mycket försiktiga med att sätta in stridsåtgärder och alltid försöker lösa problem med förhandlingar. Däremot var han tydlig med att arbetsmarknadens måste regleras.

– Vilka slutsatser man drar av rapporten beror på vilken ingång man har. Vi på Unionen vill se reglerad arbetsmarknad så att vi får ordning och reda. Främmande för oss att det ska vara frivilligt att teckna avtal. Arbetsgivare ska inte ensidigt kunna välja bort. Vi är dock ett medvetna om att stridsåtgärder är ett tufft vapen som kan få stora konsekvenser för företaget, säger Martin Linder, Unionen.

Det bör införas en proportionalitetsprincip.

Både Centrum för Rättvisa och teknikföretagen ville se uppluckring i konflikträtten.

– Sverige har en unik oreglerad konflikträtt, den bör begränsas till en viss gräns, säger Clarence Crafoord, Centrum för Rättvisa.

– Vi försvarar kollektivavtalssystemet, säger Anders Weihe, Teknikföretagen. Men det bör införas en proportionalitetsprincip.

Vad säger företagarna då om kollektivavtal?
Sex av tio småföretag tecknar inte kollektivavtal. Det anser att avtalet inte passar ett litet företag, det för krångligt och för dyrt. Detta är något Unionen har tagit fasta på och har därför utvecklat sitt startup-paket som riktar sig till små nystartade företag.

– Vi är inne i en utvecklingsresa med att ta fram ett start-up-avtal som företaget kan växa in i, säger Martin Linder.

Parterna borde ta fram ett avtal som passar även de minsta företagen!

Hettade till när ansvarskoden kom upp

Även om alla inte var överens hettade debatten till först när Företagarnas ansvarskod kom upp.

– Ansvarskoden är för de företagare som vill visa att de har schysta villkor, säger Günther Mårder.

Daniel Suhonen kontrar snabbt:

– Varför kan ni inte instruera era medlemmar att ansluta sig till kollavtal?

Men Mårder menade att det är medlemmarna själva som har efterfrågat en kod som visar att de är goda arbetsgivare.

– De vill inte ha ett kollektivavtal. Vi hade gärna sluppit ta fram om arbetsmarknadens parter hade tagit fram ett bättre avtal som passar småföretagen bättre, säger Günther Mårder. Parterna borde ta fram ett avtal som passar även de minsta företagen.

Se seminariet i efterhand här.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna