För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debattartikel i UNT: Posten måste även fungera ute i landet

Publicerad 5 okt 2016
Regeringens postutredning har stora brister. Förslagen i utredningen ökar klyftorna i landet, försvårar livsvillkoren för människor utanför storstäderna och riskerar arbetstillfällen, skriver Företagarnas VD Gunther Mårder tillsammans med LRF:s ordförande Helena Jonsson och Sune Fogelström, Ordförande Skärgårdarnas riksförbund, i UNT.

 

Runtom i Sverige finns små och stora företag som varje dag skapar jobb och tillväxt. Långt bort från de stora städerna är avstånden större. Därför blir en trygg och snabb postservice och tillgång till stabil digital infrastruktur grundläggande för att företagen ska kunna fortsätta skapa de värden som är helt nödvändiga om hela Sverige ska kunna utvecklas.

Idéerna i den nyligen presenterade utredningen Som ett brev på posten (SOU 2016:27) är därför oroande. De ökar klyftorna i landet, försvårar livsvillkoren för människor utanför storstäderna och riskerar arbetstillfällen.

Utredningen föreslår bland annat att kravet på att brev ska övernattbefordras, det vill säga delas ut dagen efter inlämnandet, slopas. Samtidigt föreslås prishöjningar. Utredaren resonerar också om att befria PostNord från ansvaret att dela ut paket i hela Sverige.

Vi menar att utredningen har fem allvarliga brister:

1. Bristande förståelse för förutsättningarna att driva företag på landsbygden. De föreslagna förändringarna av postservicen kommer slå hårt mot små- och medelstora företag, främst utanför de större städerna. Med långa avstånd till kunder, leverantörer och myndigheter blir tillgången till postservice helt central.

Utredaren kommer till slutsatsen att det är små- och medelstora företag utanför storstäderna som kommer drabbas hårdast av de föreslagna försämringarna. Men den slutsatsen väljer man helt att förbise när förslaget läggs fram.

2. Bristande analys av digitaliseringen.Utredningen konstaterar att många äldre människor som saknar uppkoppling eller vana att använda digitala tjänster kommer att få problem. Inte sällan är just de människorna i behov av kontakt med myndigheter och att få mediciner eller hjälpmedel skickade. Att försämra postservicen för dessa människor borde inte ligga i regeringens intresse.

Sverige blir alltmer uppkopplat och tjänsterna växer snabbt. Men den digitala klyftan blir samtidigt större. Endast 16 procent av landsbygden har tillgång till snabbt bredband. Att lägga fram förslag på så stora försämringar av postservicen på landsbygden, utan att ta hänsyn till den digitala klyftan som finns mellan storstad och landsbygd är i vår mening allvarligt.

Läs hela debattartikeln i UNT.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna