För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Patrik Nilsson Ett mörker med några få ljusglimtar

Publicerad 8 sep 2016
Två år in i mandatperioden finns det få ljusglimtar. Regeringens halvtidsbetyg är mest en mörk historia, säger Patrik Nilsson, Företagarnas samhällspolitiska chef.

Läs även: Halvtid för Löfven - Hur gick det?

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna

En del vallöften 2014 gav förhoppningar, men mest fanns farhågor. Det började osäkert med ett parlamentariskt läge där regeringen inte kunde driva igenom sin egen budget och som på gränsen till nyval landade i Decemberöverenskommelsen. 

Många frågade sig vad det skulle leda till. Och är det något som företag ogillar så är det att inte kunna planera sina kostnader. Regeringen kan inte lastas ensam för detta, men när Stefan Löfven och hans ministrar fick genomföra en egen budget blev det tyvärr företagen som fick betala.

Då hade regeringen Löfven tappat bort sitt vallöfte att inte röra rot. I stället skulle både rot- och rutavdragen försämras – ett tydligt steg i fel riktning när det handlar om effektiva åtgärder för att stimulera ekonomin, skapa jobb och minska svartjobb. Rutavdraget var redan en integrationsmotor.

I våras förslog regeringen en sänkt arbetsgivaravgift för den första anställda i enskilda firmor. Den del av mig som letar ljusglimtar konstaterar att det är bra att regeringen visar förståelse för att anställningskostnaden är alldeles för hög, och öppnar dörren för att diskutera hur lägre arbetsgivaravgifter kan stimulera jobbskapande.

Men mitt klokare jag fasar för bristerna i nuvarande förslag. Som organisation för småföretagare kan vi aldrig rekommendera en företagare med enskild firma att öka sitt privata risktagande genom att anställa i sin enskilda firma. Rabatten borde givetvis omfatta den första anställda utöver ägaren i aktiebolag.

Men i allt detta mörker finns det några små ljusglimtar. Det är glädjande att regeringen valde att dra tillbaka förslaget om hälsoväxling och i stället gå vidare med arbetsmarknadens parters förslag för att minska sjuktalen. Att låta småföretagen betala 25 procent av ersättningen, så kallad hälsoväxling, efter 90 dagars sjukskrivning hade slagit fel och inneburit en betydande kostnad för de minsta företagen.

Regeringen har också gjort förbättringar i exportstödet och genomfört en välbehövlig översyn av det offentliga riskkapitalet. Företagen har även fått ett bättre högkostnadsskydd för de korta sjukskrivningarna. Vidare ses föräldraförsäkringen över för att kunna ge företagare bättre möjlighet att få föräldrapenning.

På utbildnings- och matchningssidan har det inte hänt mycket. Halva mandatperioden har gått, så det är hög tid att vi får se åtgärder i den kommande budgetpropositionen.

Inför budgeten om några veckor kan det vara på sin plats med en önskelista:

➔ Sänk kostnaden för att anställa, exempelvis för den första anställda, för aktiebolag!
➔ Minska krånglet. Myndigheterna finns för medborgarna. Inte tvärtom.
➔ Se över skatterna. Exempelvis visar behovet av rot- och rutavdrag tydligt att tjänster till privatpersoner inte kan beskattas så högt som i dag. Men högst på önskelistan står: att regeringen får förståelse för småföretagarens verklighet, drivkrafter och vedermödor.

Vad tycker du? Vilka frågor vill du som medlem att Företagarna ska driva? Läs mer om vårt opinionsarbete här.

Patrik Nilsson Läs fler krönikor från vår expert

Patrik Nilsson Avgående samhällspolitisk chef
Fler nyheter från Företagarna