För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

#begränsa inte välfärden – gör din röst hörd!

Publicerad 12 apr 2017
Företagarna och Svenska Vård lanserar kampanjen Begränsa inte välfärden! Det är en plats där alla som vill kan berätta sin historia om hur vardagen skulle påverkas om de föreslagna begränsningarna inom vård, skola och omsorg blir verklighet. Var med och påverka!

Många medmänniskor är oroliga för vad som kommer att hända med deras eller anhörigas vårdcentral, förskola, skola eller äldreboende som drivs av privata välfärdsföretag. Vi har lyssnat till politikers och företagares åsikter. Nu är det dags att låta vanliga människor komma till tals. På sajten Begränsa inte välfärden gör vi det möjligt för alla att berätta vad välfärdsföretag betyder för dem och framföra detta till ansvarig politiker, civilminister Ardalan Shekarabi.

Det är dags för regeringen att höra vad vanliga människor har att säga om de föreslagna frihetsbegränsningarna i välfärden. Förhoppningsvis kan vårt initiativ få diskussionen att handla om hur vi höjer kvaliteten i hela välfärden. Med genomtänkta kvalitetskrav, ersättningssystem och bra uppföljning kan välfärdssektorn fortsätta att utvecklas, i stället för att avvecklas, säger Günther Mårder, vd, Företagarna.

I november 2016 presenterade välfärdsutredningen (Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78) sitt förslag om att införa ett vinsttak för fristående aktörer inom välfärdssektorn. Om regeringen genomför förslaget innebär det i praktiken att de flesta företag som verkar inom vård, skola och omsorg tvingas lägga ned verksamheten. Det skulle medföra betydande problem och kostnadsökningar för kommuner och landsting runt om i landet.

– I dag finns hundratusentals människor som själva valt fristående utförare för sina välfärdstjänster. Om regeringen går vidare med förslaget riskerar det att slå undan benen på dessa människor och deras anhöriga. Samtidigt skapas kaos i den kommunala omsorgen. Det vore orimligt, säger Thomas af Bjur, förbundsdirektör Svenska Vård.

Exempel ur vardagen är viktiga för att få ansvariga politiker att förstå hur allvarliga konsekvenserna skulle bli av att gå vidare med utredningens förslag.

Om du har frågor kontakta Företagarnas pressjour på press@foretagarna.se eller 08-406 18 80

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna