För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Tonys kamp mot brotten

Publicerad 20 feb 2017
Mackägaren Tony Jadermark i Mölndal anmäler i runda tal ett brott i veckan till polisen. – Vi företagare är fronten när brottsligheten ökar, säger han. Nu står han på scen när Företagarna i Västra Götaland bjuder in polis, åklagare och riksdagspolitiker till ett samtal om brott som drabbar företagen.

Läs mer om Företagarnas arbete för att motverka brott mot företagare

Läs även: Fler artiklar från Företagaren.

Läs även: Så blir du medlem i Företagarna.

Det är måndag förmiddag. Rusningstrafiken i centrala Göteborg har lagts sig och på Företagarnas kontor på Erik Dahlbergsgatan troppar åhörare in till dagens evenemang: ett samtal om vad som kan göras mot den ökande brottslighet spm drabbar företag. Ämnet engagerar och rummet är snart fullt. Och den som lyssnar på vad som sägs i det till synes muntra sorlet inser snabbt att många i publiken är företagare som regelbundet utsätts för brott. För rån, inbrott, stölder, hot och bluffakturor.

I panelen sitter Carina Persson, tf regionpolischef för region Väst; Mats Eriksson, chefsåklagare Göteborgs åklagarkammare; politikerna Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för (C); Roger Haddad, dito (L); Cecilia Magnusson (M); vice ordförande i justitieutskottet Annika Hirvonen Falk, (MP) och Petter Löberg (S). Samtliga utom Cecilia Magnusson sitter i riksdagens justitieutskott.

Men dagens verkliga huvudperson är Tony Jadermark, mackägare från Mölndal. Han är klädd i arbetsbyxor med företagslogga på benet och har ett stadigt handslag. Det är svårt att inte bli bekymrad när man hör honom berätta om livet som företagare i en brottsutsatt bransch.

”Rånen och inbrotten sätter djupast spår”

Tony Jadermark äger och driver Circle K-macken i Åby Centrum i södra Göteborg. Det har han gjort i elva år nu. Varje år rapporterar han in runt 50-talet brott till polisen, mest så kallade mängdbrott. I Tonys fall smitningar, men han har även drabbats av fem inbrott och två väpnade rån. Och han kan i detalj beskriva hur rädd och fly förbannad han blir av att regelbundet utsättas för brott. Det är en stress som inte går över.

– Rånen och inbrotten sätter djupast spår. Nuförtiden känner jag mig aldrig trygg trots att jag har investerat en och en halv miljon i larm och säkerhet. Men argast blir jag ändå av smitningarna. Det äcklar mig att de tycker att de har rätt att ta från mig. I deras ögon är jag en liten skit som inget kan göra, säger han.

Günther Mårder leder diskussionen. Han börjar med att redovisa den senaste statistiken från Brå, Brottsförebyggande rådet. Preliminära siffror pekar mot att brottsligheten ökade under 2016, samtidigt som färre brott klarades upp. Ganska dystert.

Två timmar senare har det dryftats små och stora brott. Det har ställts frågor och grävts i konsekvenserna av dold brottslighet, hot, ligor och snedvridande konkurrens från företag som inte följer reglerna. Vi har hört om vaneförbrytare och brottsoffer.

Tre frågor som delvis hänger ihop har dominerat: det desillusionerande i att förundersökningar av brott som ger mindre än tre månaders fängelse inte prioriteras, och därför ofta läggs ner av polisen.

Att många brottsutsatta företagare som en konsekvens av detta inte ser någon mening i att lägga tid på att anmäla mindre grova brott, eftersom det ofta ändå inte leder till åtal. Och slutligen att den uppgivenheten späs på av de så kallade straffrabatterna. Det vill säga att när någon väl döms för de mängdbrott många företagare drabbas av, blir straffet sett per begånget brott långt lägre än de enskilda brottens sammanlagda straffvärdt.

Tf regionpolischef Carina Persson har lyssnat och berättat om polisens arbete. Mats Eriksson har förklarat sin roll som åklagare. Och politikerna har redogjort för sina ståndpunkter och planer. Det har ställts många frågor, och sagts mycket, men några konkreta lösningar eller ens förslag till förslag kommer man inte fram till. I alla fall inte under första rundan.

– Vi inom polisen behöver bli bättre på att informera om vad olika åtgärder innebär. Att till exempel berätta att ett nedlagt ärende inte innebär att vi aldrig mer kommer att jobba med det. Kommer det in ny information eller sker andra brott som den anmälan kan kopplas till, tas den upp igen. Därför är det viktigt att vi får in så många brottsanmälningar som möjligt, säger Carina Persson och tackar Tony Jadermark för att han anmäler alla brott han utsätts för.

Efter panelsamtalet ges tillfälle till mer fördjupade samtal. Vid ett bord utvecklar Socialdemokraternas Petter Löberg sina tankar om hur företag kan bidra till att minska incitament för brottslighet genom att hjälpa unga in på arbetsmarknaden. Vid ett annat går Centerpartiets Johan Hedin pedagogiskt igenom de många instanser en idé måste passera innan den blir lag i riksdagen.

Runt klockan ett börjar folk bryta upp. Johan Hedin ska hem till Stockholm. Han ser ivrig ut. Det ska antecknas flitigt på tåget.

– Jag fick några riktigt fina idéer i dag som jag tar med till framtida motioner. Jag skrev den motion som ledde fram till att det nu finns ett tillkännagivande i riksdagen att regeringen bland annat ska se över straffrabatterna efter just ett sånt här möte med företagare, säger han.

Tony ska tillbaka till macken. Där väntar en hel dags arbetsuppgifter.

– Jag är väl hemma någon gång efter åtta i kväll, men det är det värt. Vi kom inte fram till så många lösningar i dag. Men jag tror att det är så här vi måste jobba: att få alla parter i samma rum och prata med varandra, så att vi förstår varandras situationer. Jag har helt klart fått större förståelse för hur både polisen och politikerna arbetar, säger han.

Bjud in polis och beslutsfattare!

Det kan löna sig att jobba med lokalt opinionsarbete för att skapa uppmärksamhet om hur brottslighet drabbar småföretagare.

1. Alla gillar effektivitet. Underlätta för polisen genom att samla företagare i din närhet till möten dit ni bjuder in polis och politiker. Då kan ni lättare ge en övergripande bild av problemen i området eller branschen.

2. Jobba brottsförebyggande, det kan ge bra resultat. Och involvera polisen i ditt arbete.

– Vidta de förebyggande åtgärder du kan för att försvåra för gärningsmännen. Och om du upplever dig otrygg och polisen inte kontaktar dig i sitt uppsökande förebyggande arbete, så kontakta gärna oss, säger Carina Persson, tf regionpolischef för region väst. Vi vet att många företag är utsatta för brott och vill gärna delta i samtal, höra vad företag upplever och ge råd och tips om åtgärder som företagare kan vidta.

3. Anmäl alla brott du utsätts för.

– Du ska självklart anmäla alla brott, även om du tror att förundersökningen kommer att läggas ner, säger Mats Eriksson, chefsåklagare vid Göteborgs åklagarkammare. Jag kan nämligen aldrig åtala någon för ett brott, om jag inte vet att det har begåtts.

4. Prata med andra företagare i ditt område om vad du upplever och ser.

5. Missa inte att skydda dig mot ekonomisk brottslighet: bluffakturor och bedrägerier står för det största inflödet av anmälningar till polisen just nu. 

Fler nyheter från Företagarna