För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Trump är president – vad händer nu?”

Publicerad 21 feb 2017
Ny handelspolitik i USA riskerar drabba svenska småföretagare, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Donald Trump är den president i USA:s historia med störst privat förmögenhet, samt den första president som saknar politisk eller militär erfarenhet. Till kuriosa hör också att Trump är helnykterist och säger sig aldrig ha druckit alkohol eller tagit droger.

Åsikterna om Trumps framgång som företagsledare är lika delade som de om hans politik. Det sägs att det enklaste sättet att skapa sig en förmögenhet är att börja med en stor förmögenhet – och Trump ärvde en stor förmögenhet av sin far. I vilket fall som helst så placerade sig Trump på 324:e plats i världen och på 113:e plats i USA enligt Forbes lista över världens rikaste personer 2016.

Trumps kampanjslogan "Make America Great Again" har tidigare använts av Ronald Reagan i samband med presidentvalet 1980. En stor skillnad är dock att Reagan hade ett väl genomarbetat reformprogram vid sitt tillträde, medan Donald Trump verkar hitta på allt eftersom.

Dessutom vill Trump stänga USA:s gränser helt eller delvis och försvåra för internationell handel. Något som är mycket oroande eftersom den amerikanska presidenten har långtgående mandat att förhandla och riva upp internationella handelsavtal. Så när Trump talar om att bryta avtal samt höja tullar och handelshinder skapas osäkerhet. Politisk osäkerhet leder då till osäkerhet om valutavärden, handelsavtal och investeringar både i fysiska och finansiella tillgångar. Följden blir att konsumtion och investeringar bromsas upp, vilket får konsekvenser för tillväxten och sysselsättningen.

Nu riskerar Trumps protektionistiska politik att starta ett internationellt handelskrig, inte minst med Kina. En följd av detta skulle bli ökade exporttullar och prisdumpning, något som än mer riskerar att sätta den svenska konkurrenskraften på hårda prov.

Riskerna är många och betydande, men samtidigt finns det givetvis möjligheter med Trumps politik. Han har utlovat omfattande skattesänkningar för amerikanska företag vilket kan gynna jobbskapande och tillväxt, liksom internationella investeringar i USA. Omfattande satsningar på infrastruktur kan också bidra till tillväxt och jobbskapande. Relativt högt skattetryck och en stor offentlig sektor sägs ha bidragit till att göra Europas länder mindre attraktiva för innovation och företagande relativt USA och andra delar av världen. Något som också skulle förklara varför Europa har relativt sett färre, nya och växande högteknologiska företag som växer till multinationella storföretag. Mer osäkert är det dock om utlovade avregleringar inom miljöskydd och i energisektorn verkligen kommer bidra positivt. Här riskerar de samhällsekonomiska effekterna att bli negativa med förvärrad klimatpåverkan och nedprioriterad miljöhänsyn.

Men det är inte bara Trump som oroar, den svenska politiken oroar också. Under hösten har vi sett ytterligare förslag på skattehöjningar och regelkrångel för företagare. Nu mer än någonsin gäller det att värna våra svenska företags internationella konkurrenskraft.

Bra!
Pengar till infrastruktur kan gynna amerikansk ekonomi.

Dåligt!
Trumps protektionism är ett hot mot världshandeln.

Fler nyheter från Företagarna