För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagare behöver bättre förutsättningar för att göra det enklare att driva företag

Publicerad 5 jul 2017
Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrättsexpert och arbetsmiljö deltog på Mittuniversitetets seminarium i Almedalen ”Livet och arbetet för egenföretagare i Det jämställda landet”. Seminariet handlade om hur vi kan kombinera arbetsliv och privatliv på bästa sätt i ett alltmer jämställt samhälle.
Från seminariet ”Livet och arbetet för egenföretagare i Det jämställda landet"

Företagarna arbetar aktivt med att lyfta upp egenföretagares förutsättningar till politiker så att det ska bli enklare att driva företag. Företagare arbetar generellt fler timmar och har högre krav och arbetsbelastning än anställda. Å andra sidan har egenföretagare större möjligheter att påverka sin arbetssituation och mer handlingsutrymme än anställda. För små företag är dessa aspekter viktiga för såväl hälsa och välbefinnande som för prestationer.

Trots en politisk strävan om att gör a det möjligt för både kvinnor och män att förvärvsarbeta och engagera sig i familjelivet, är det många som kämpar med att få ihop vardagen inte minst bland företagare. En viktig anledning är att den svenska jämställdhetsnormen främst utgår från ett manligt ideal. Forskning visar att egenföretagare i större grad än anställda, upplever problem att nå balans mellan krav i arbetet och i privatlivet. Det finns också skillnader i förutsättningarna för att nå balans för manliga och kvinnliga företagare.

– Sveriges företagare blir sjukare av obalansen mellan arbetsliv och familjeliv än andra länder, berättar Bodil Landstad, Mittuniversitetet.

– Det uppstår en konflikt då vi Sverige har ett mer jämställt förhållande på arbetet, medan det finns en stor förväntan att kvinnan fortfarande ska ta en större del av förvärvsarbetet hemma, fortsätter Bodil Landstad, Mittuniversitetet.

– Vi har sett i forskningen att egenföretaget ofta upplever större obalans i arbetsliv och i hemmet, samt att ju fler anställda man har ju oftare upplever man mer obalans. Vilken typ av ägande spelar roll, vilken bransch företaget befinner sig i, om man har kontakt med kund, även hur länge man drivit företag har en inverkan samt om det är en man eller kvinna som driver företaget, säger Bodil Landstad, Mittuniversitetet.

– Detta är företagarnas vardag, man måste få ihop familj, arbete och en administration. Jag känner väl igen gränsdragningen mellan privatliv och arbete, gränserna blir suddiga. Ju mindre företaget är ju suddigare gränser verkar företagen ha, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarna.

– Egenföretagare jobbar mycket och har inte tillgång till alla resurser som större företag har så som exempelvis administrativt stöd eller en HR- avdelning. Trots detta faktum upplever ändå 83 % att de har en god arbetsmiljö. 54 % upplever också att de har en god balans mellan arbete och fritid, berättar Lise-Lotte Argulander, Företagarna (siffrorna bygger på en enkätundersökning gjord av Företagarna).

– De mindre företagen är oerhört måna om sin personal och deras arbetsmiljö, för de kan inte anställa om de inte har en bra arbetsmiljö, men de arbetar inte alltid exakt efter de normer och regelverk som Arbetsmiljöverket uppställer, berättar Lise-Lotte Argulander, Företagarna.

– Man löser problemen vid fikabordet men man kanske inte dokumenterar det på det sätt som Arbetsmiljöverkets regler uppställer, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarna.

– Vi har fått stor hjälp från Företagshälsovården och jag känner igen mig i forskningen och det som Lise-Lotte beskriver om småföretagares situation, säger Morten Kulstad, Kulstad Maskin AS.

– Vi måste minska och samordna den administrativa bördan för företagen. Flera myndigheter kräver samma typ av rapportering. Regelkrånglet måste bli mindre. Idag tycker jag inte att det görs tillräckligt. Nya lagar och regler ställer nästan alltid nya krav på administration och tid från företagarna. Även de sociala trygghetssystemen måste bättre anpassas till att vara företagare, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarna.

– Jag tror att vi måste prata mer om män och kvinnors gällande jämställdhet, vi kan inte fortsätta utgå från mannen som norm när vi diskuterar jämställdhet, avslutar Bodil Landstad, Mittuniversitetet.

Medverkande:

  • Emma Hagqvist, doktor i hälsovetenskap, Mittuniversitetet
  • Bodil Landstad, professor i hälsovetenskap med fördjupning arbetsliv, Mittuniversitetet
  • Lise-Lotte Argulander, arbetsrätt- och arbetsmiljöexpert, Företagarna
  • Morten Kulstad, ledare, Kulstad Maskin AS
Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna