Den svenska modellen är utmanad av småföretagen. 60 procent har inte kollektivavtal
Framtidens arbetsmarknadsdialog – överlever den svenska modellen? Det var temat när Företagarnas samhällspolitiska chef Patrik Nilsson medverkade i Ledarnas seminarium den 4 juli i Almedalen.
Diskussionen under seminariet handlade framför allt om den svenska modellen är hotad och huruvida arbetsmarknaden är splittrad eller inte. Alla i panelen var överens om att den svenska modellen är utmanad och att den måste utvecklas för att inte avvecklas.
- Den svenska modellen är utmanad framför allt av småföretagen. Av alla företag är det 60 procent som inte har kollektivavtal eftersom avtalen inte är utformade för småföretagen. Hotet för den svenska modellen är att Sveriges näringsliv förändras medan modellen är densamma. Sverige inte en storföretagsnation och modellen måste utvecklas, säger Patrik Nilsson.
Både Magnus Hedberg, vd på Jusek och Allan Larsson, EU-rådgivare om arbetsmarknad och sociala frågor, menade att den svenska modellen är utmanad och inte hotad. En av utmaningarna som modellen står inför är att det är viktigt att medlemstalen i både fack och arbetsgivarorganisationer ökar för att organisationerna ska vara representativa på frågan om den svenska modellen är hotad.
Annika Elias, ordförande för Ledarna, framhöll att det finns helt andra former för anställningar nu och att den svenska modellen måste anpassas efter det. En annan utmaning som togs upp är teknikutvecklingen och hur parterna kommer att hantera den. Hur kommer den digitala arbetsmarknaden att fungera? Det är viktigt att parterna inte endast lutar sig mot lagstiftning, det öppnar för politisk klåfingrighet, ansåg panelen.
- Vi behöver ha enklare kollektivavtal som är lättare att förstå. Det behövs även större flexibilitet i arbetets tid och rum, det finns idag en konflikt mellan synen på arbetsmiljö och vad vi faktiskt har för arbetsmiljö, säger Patrik Nilsson.
För att den svenska modellen ska utvecklas menar Annika Elias att parterna måste fråga sig vad företagen behöver för typ av avtal, på så sätt är det möjligt att reglera en större del av arbetsmarknaden på ett friare sätt.