För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Matchning och utbildning viktigt för att Sverige ska kunna tänka entreprenöriellt"

Publicerad 4 jul 2017
Under måndagen hölls seminariet " Hur blir Sverige världens bästa entreprenörsland" under Nationella Entreprenörsdagen 2017. Mikael Damberg, närings- och innovationsminister var på plats och hävdade bland annat att skolan behöver börja få igång ett mer entreprenöriellt tänkande.

– Vi måste komma tillrätta med matchningproblematiken, då det är svårt för Sveriges företagare att hitta rätt personal.  Utbildningsfrågan är större och mer långsiktigt, där vi måste vända kunskapsresultatet i grundskola och få igång mer entreprenöriellt tänkande, sa Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S).

Detta sa näringsministern då Grant Thornton tillsammans med Företagarna, Founder Alliance, YEOS och SUP46 bjöd in till Nationella Entreprenörsdagen 2017, för att bland annat diskutera hur Sverige kan bli världens bästa entreprenörskapsland? Entreprenörer skapar jobb och bygger välfärd för Sverige. Det är också därför som vi årligen firar den Nationella Entreprenörsdagen i Almedalen och hyllar dem som varje dag bygger företag och välstånd.

– Den största utmaningen är integrationen, en kombination med arbetsmarknaden. Andra saken är arbetskraftsinvandring, få fler hit fler talanger vilket är en kärna, sa Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson (M).

Lisa Lindström, vd Doberman Group, berättade att de skulle kunna öka sin mångfald i företaget om de fick mer hjälp med matchningen. Doberman Group har en vilja att utbilda de som arbetar där, istället för som idag att man först utbildar sig och sedan jobbar vi.

– Vi behöver personal och det är svårt att hitta rätt personal. Jag tror att vi måste börja med barnen, backa hem och fråga oss, skapar vi dessa framtida kompetenser i gymnasieskolan idag? Nä, det gör vi inte, sa bestämt Pernilla Henriksson Nykvist vd på HVB-hemmet Plateas HVB som har fokus på barn och ungdomarnas bästa

Tobias Lindfors, vd StudentConsulting lyfte upp Ung företagsamhet som ett positivt exempel på entreprenörskap i skolan.

– Jag hade inte blivit entreprenör om jag hade gjort så som vi lärde oss i skolan. Vi måste våga vara i båda perspektiven i skolan, både tillgodose för den ansvarstagande eleven och möta de elever som väljer att gå sin egen väg, anser Lisa Lindström, vd Doberman Group

Günther Mårder, vd Företagarna var moderator och följande medverkande i panelen:

  • Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S).
  • Lisa Lindström, vd Doberman Group.
  • Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson (M).
  • Pernilla Henriksson Nykvist, vd Platea.
  • Tobias Lindfors, vd StudentConsulting.

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna