För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Beklagligt att regeringen går vidare med flygskatten

Publicerad 8 jun 2017
Idag aviserade regeringen genom finansmarknadsminister och biträdande finansminister Per Bolund att de går vidare med flygskatten för granskning hos lagrådet, med ambitionen att den ska vara på plats till april 2018.

Se artikeln här.

Företagarna är starkt kritiska till flygskatten och ser därför med oro på hur ett eventuellt införande skulle drabba möjligheterna att resa och bedriva företagsamhet i Sverige.

Så här kommenterar Philip Thunborg, sakkunnig inom bland annat frågor som rör landsbygspolitiska frågor och lokalt företagarklimat, nyheten:

- Jag tror det bidrar till stor oro både bland privatpersoner och företag om hur det kommer drabba deras möjligheter att resa över Sverige, men också hur företagande och affärsmöjligheter påverkas när tillgång till regionala flygplatser och förbindelser blir lidande över hela Sverige, säger Philip Thunborg.

Regeringen tillsatte 2015 en utredning med uppdrag att se över hur en skatt på flygresor kan utformas. Enligt direktiven är syftet med skatten att uppnå en tydlig klimateffekt utan att negativt påverka bland annat tillgänglighet, näringslivsutveckling och regional utveckling.

Utredarna konstaterar att en flygskatt skulle minska de totala svenska utsläppen med ca 0,2 miljoner ton per år. För att sätta detta i perspektiv så motsvarar detta enbart ett par dygns vägtrafik, och kan till och med öka de totala utsläppen till följd av ökat bilresande som substitut till flygresor.

- Att införa en flygskatt går inte i linje med ambitionerna om ett konkurrenskraftigt Sverige på den globala marknaden. Begränsad tillgänglighet innebär begränsade möjligheter för handel och industri, det går helt enkelt inte ihop med regeringen näringspolitiska ambitioner, fortsätter Philip Thunborg.

Mer information: 

Philip Thunborg, sakkunnig i landsbygdspolitiska frågor och lokalt företagarklimat, 070-788 74 76

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna