För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra att näringslivet uppmärksammar behovet av fler vägar in på arbetsmarknaden

Publicerad 9 jun 2017
I veckan uppmärksammade flera näringslivsföreträdare behovet av att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden på SvD Debatt. Det är bra att arbetsgivarsidan och arbetsmarknadens parter uppmärksammar dessa frågor. Företagarna har länge arbetat för att få ner arbetsgivarkostnaderna.

Att få ner arbetsgivarkostnaderna är det mest effektiva sättet att skapa vägar in på arbetsmarknaden för de som annars riskerar att stå utanför och förbli arbetslösa. Idag är kostnaden för att anställa hög i Sverige, inte minst gäller detta för mindre kvalificerade jobb. De kollektivavtalade lönerna blir helt enkelt för höga i förhållande till vad ett företag kan inbringa för intäkter för ett mindre kvalificerat arbete.

- Forskning visar på att ”enkla jobb” fungerar som instegsmodeller på arbetsmarknaden. Samtidigt behöver vi rensa upp bland de andra stöden på Arbetsförmedlingen. Vi tycker att det är rimligt att jämföra inkomstnivåer mellan personer som är i arbetskraften med de som annars står utanför. En rimlig inkomstnivå för en enskild individ (utan tillräckliga kvalifikationer för ordinarie arbetsmarknadsetablering) borde ligga i linje med studielön (ca 10 000kr inkl CSN bidrag och lån), menar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Sedan tidigare Företagarna tagit fram förslag om ett så kallat arbetsgivaravdrag som innebär en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna med 10 procentenheter för alla arbetsgivare upp till ett löneunderlag på 3,2 miljoner kronor, och motsvarande nedsättning för av egenavgifterna i enskild firma. En sådan lösning kan införas stegvis. I praktiken är det den särskilda löneavgiften som tas bort.

I projektet Jobbsökarna arbetade Företagarna tillsammans med Arbetsförmedlingen för att få arbetsförmedlare att söka upp och bistå företag i rekryteringsarbetet. Satsningen har varit mycket framgångsrik och lett till ca 2000 jobb på två år. Arbetsförmedlarna inom Jobbsökarna arbetade uppsökande för att hitta dolda jobb – arbetsuppgifter som behöver göras, men som inte blir gjorda. Samtidigt samlade de erfarenheter för att bättre förstå de behov som finns bland arbetsgivare i små- och medelstora företag.

- För det första så skapas majoriteten av jobben i små företag, och majoriteten av småföretagen är inte anslutna till kollektivavtal. Endast om småföretagen inkluderas i åtgärder kan regeringen få utväxling på sina förslag. För det andra så används idag inte Arbetsförmedlingen av småföretagen. Arbetsförmedlingen måste förenklas – både stöden och arbetssätten. Sålla bland de arbetsmarknadspolitiska programmet och låt arbetsförmedlare arbeta utifrån företagens behov och inte de arbetslösas, fortsätter Daniel Wiberg. 

Läs debattartikeln som referas till i texten här.

Mer information:

Daniel Wiberg, chefsekonom, 072-077 82 33

Hannes Mård, pressekreterare, 070-788 74 55

Taggar
Fler nyheter från Företagarna