För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Senaste om 3:12 reglerna - regeringen backar delvis!

Publicerad 22 mar 2017
Regeringen backar delvis från 3:12-förslagen. Men i förslaget som skickas på remiss i dag ingår fortfarande omfattande skatteskärpningar. Dessa besked ger finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på Di:s debattsida i dag.

Av artikeln framgår, glädjande nog, att den så kallade förenklingsregeln - som används av drygt 70 procent av alla fåmansföretagare - blir oförändrad. Det betyder att dessa företagare får en skattehöjning genom att skatteuttaget höjs till 25 procent men att de får behålla utdelningsnivån på ca 163 000 kr. Kakan som får kapitalbeskattas blir alltså oförändrad, men staten vill fortfarande ha en större del av den.

Informationen i debattartikeln är förstås knapphändig. Först när remissen blir offentlig kan regeringens förslag analyseras i detalj. Men det ser ut som att den starka kritiken mot förslaget har lönat sig.

Det visar att träget opinionsarbete kan vara framgångsrikt. Nu gäller det att hålla trycket uppe i opinionsarbetet eftersom även det justerade förslaget innehåller stora skatteskärpningar på landets företagare!

Det visar att träget opinionsarbete kan vara framgångsrikt. Nu gäller det att hålla trycket uppe i opinionsarbetet eftersom även det justerade förslaget innehåller stora skatteskärpningar på landets företagare.  

-  3:12-förslaget från utredningen hade udden riktad mot de minsta företagarna och skulle slå hårt mot företagande, investeringar och jobb. Det är därför bra att regeringen nu har lyssnat på vår kritik och åtminstone backat från vissa delar av förslaget som skulle slå hårt mot småföretagare, säger Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch.

Samtidigt ska man komma ihåg att även det som finns kvar innebär stora skatteskärpningar, i storleksordningen 3 miljarder kronor, som ska betalas av fåmansföretagare. Reglerna är komplicerade, och inget tyder på att de blir enklare genom regeringens förslag.

- Fyra av fem jobb skapas i små företag och där behövs stabila och goda förutsättningar så att de kan växa och skapa fler jobb, avslutar Annika Fritsch.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna