För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företag måste kunna skifta ägare

Publicerad 23 nov 2017
Låt inte en åldrande företagarbefolkning leda till företagsdöd.
Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén. Foto: Skärmavbild EFN Webb-TV 22/11 2017.

Mer än var sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år, och mer än var fjärde inom tio år. Det visar Företagarnas nya rapport ”Ägar- och generationsskifte i svenska företag – överlåtelse eller avslut?” som undersökt företagares ålder i 278 000 svenska aktiebolag.

För många av de här företagen kommer det vara en segdragen och svår process att skifta ägare, och för en del kommer det att innebära att företaget läggs ner.

Vill underlätta generationsväxling

I en intervju med EFN förklarar Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, vad som behöver göras för att det ska bli både lättare att byta ägare i företag:

– Företag ska inte behöva läggas ner helt i onödan, utan om det är ett fungerande företag som skulle kunna drivas vidare med nya ägare så tycker vi att lagstiftning och skatteregler ska sättas upp på ett sätt som underlättar för generationsväxling.

I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner.

Företagarna vill med rapporten ge politiker en ögonöppnare. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna