För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skatteregler i vägen för ägarskifte i familjer

Publicerad 22 nov 2017
Nära fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre, och cirka en sjättedel av företagsledarna är 65 år eller äldre. Flera vill genomföra ägarskifte inom familjen, men där utgör dagens skatteregler ett hinder menar Företagarna.

Det visar Företagarnas nya rapport ”Ägar- och generationsskifte i svenska företag - överlåtelse eller avslut?” som undersökt företagares ålder i 278 000 svenska aktiebolag.

- Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad, säger Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén.

Långdragen och svår process

Enligt undersökningen ser mer än vart sjätte företag ett ägarskifte som troligt inom fem år, och mer än var fjärde inom tio år. Men för många av dessa företag kommer det vara en långdragen och svår process, och för en del kommer det att innebära att företaget läggs ner. Svårigheter att hitta någon som vill och kan ta över företaget, att få en korrekt värdering och krångligheter i skattesystemet är några orsaker som nämns.

"I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner"  - Patrick Krassén, skattepolitisk expert.

Ögonöppnare för politiker

Utmaningen med en åldrande grupp av företagare skiljer sig stort mellan olika delar av landet. I Kronoberg, Kalmar och Värmlands län är företagsledarna äldst, medan Stockholms län och Norrbotten har de yngsta. På kommunnivå så är andelen företagsledare som är 65 år eller äldre högst i Lessebo, och lägst i Surahammar.

- Med tanke på småföretagens betydelse för jobb och välfärd utgör statistiken värdefull information för kommuner om en viktig framtidsutmaning. Min förhoppning är att undersökningen blir en ögonöppnare för politiker, och att det kommer leda till agerande för att underlätta ägarskiften i Sverige, säger René Bongard, statistisk expert på Företagarna.

Företagarnas recept för att förbättra förutsättningarna för mindre och växande företag och för att göra både yngre generationer och externa aktörer mer intresserade av att överta befintliga företag är bland annat:

  • Åtgärder som stimulerar fler att bli företagare, inklusive anställda och andra som planerar att ta över ett existerande företag. Detta blir allt viktigare i ett kunskapssamhälle där individernas och de anställdas kompetens utgör grunden för verksamhetens värdeskapande.
  • Ändra skattereglerreglerna så att de inte försvårar ägarskiften till närstående. Beskattningen bör inte vara högre vid överlåtelse till närstående än till utomstående. Att skattereglerna dessutom låser in ägarens kapital från att kunna investeras och hindrar överlåtaren från att verka i företaget är kontraproduktivt för dessa företags utvecklingsmöjligheter.
  • Gör det förmånligare för svenska privatpersoner att investera i eget eller andras företagande. Undersök möjligheterna till att utvidga investeraravdraget.
  • Underlätta alternativa finansieringslösningar för att underlätta överlåtelse av befintliga företag. Eftersom traditionell bankfinansiering ofta är svårt att få, i synnerhet inom tjänstesektorn, bör alternativa finansieringslösningar uppmuntras. Detta innefattar utökade möjligheter till så kallad crowdfunding och crowdlending.

Läs hela rapporten här. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna