För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dags att lösa betaltiderna

Publicerad 20 okt 2017
Att småföretag agerar bank åt börsjättar är inte en hållbar ordning om Sveriges småföretag ska kunna växa, våga ta risker och anställa. Ändå är det ett stort problem i Sverige med storföretag som drar ut på betaltiderna för leveranser från småföretag.

Företagarna har arbetat både länge och hårt för att lösa problemet med långa betaltider. I en paneldebatt anordnad av bland annat Dagens Industri om långa betaltider fortsatte det arbetet med Företagarnas VD Günther Mårder som en av deltagarna, tillsammans med närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Annika Billberg, kommunikationsdirektör på Intrum Justitia och Fredrik Sidahl från Fordonskomponentgruppen.

Växande problem

 Företagarna har upprepade gånger pekat på de växande problemen med långa betaltider, och ställer sig positiva till en frivillig kod vilket nu diskuteras som en möjlig lösning. Günther Mårder framhöll under panelen att det kommer krävas vissa delar i en frivillig kod om en lösning ska kunna nås som kortar de långa betaltiderna. 

- Vi vill att trettio dagar ska vara baslinjen för betaltider i Sverige. Den frivilliga koden som vi hoppas på borde även göra det tvingande för bolag att i sin hållbarhetsredovisning redogöra för sina betaltider, och att revisorerna därtill tvingas granska och göra ett uttalande om koden följs eller inte, säger Günther Mårder. 

Vi vill att trettio dagar ska vara baslinjen för betaltider i Sverige.

Frivillig överenskommelse

Tidigare i år aviserade näringsministern hot om lagstiftning om näringslivet själva inte kommer fram till en frivillig lösning i form av en kod som kortar betaltiderna. Efter flera månader är dock ingen lösning på plats. Men under paneldebatten blev det tydligt att näringsministern inte släppt ögonen från bollen, och att han ser hoppfullt på att en frivillig överenskommelse ska kunna uppnås.

Lagstiftning bättre än ingen kod alls

På frågan om vilken uppmaning Företagarna vill rikta till ministern lyfte Günther Mårder fram att det inte bara handlar om ministern eller regeringen.

 - Jag riktar mig inte bara till ministern utan till alla aktörer, inte minst kollektivet i svenskt näringsliv. Det är dags att sätta sig ner och förstå vad som är bäst för Sverige, vi behöver en lösning där storföretag, småföretag och offentlighet enas om att dagens situation kräver förändring. Där är en kod som alla är beredda att efterleva det bästa, men lagstiftning är en bättre lösning än ingen lösning alls, avslutar Günther Mårder.  

Här kan du se hela paneldebatten.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna