För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Slutet nära för förödande regler

Publicerad 6 okt 2017
Företagarna välkomnar att det ser ut att bli en lagändring som förenklar arbetskraftsinvandringen snabbare än väntat. Kompetensutvisningarna måste få ett slut.

Företagarna har varit mycket kritiska mot de många fall under senare år då arbetskraftsinvandrare utvisats på grund av omedvetna och mindre avvikelser i villkoren från arbetsgivaren.

Varje dag som går med de nuvarande reglerna innebär en risk för att arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av oavsiktliga avvikelser och att företagen tappar nyckelmedarbetare. Därför välkomnar Företagarna att Alliansen nu lagt en gemensam motion som en majoritet i socialutskottet har ställt sig bakom.

– Det är väldigt glädjande att det ser ut att bli en lagändring snabbare än väntat, i linje med det förslag som Företagarna lade tidigare i våras. De nuvarande reglerna ger förödande konsekvenser för den enskilde företagaren, men också för Sverige som kompetensattraherande nation, säger Anna Jansson Libietis, ansvarig för arbetskraftsinvandringsfrågor på Företagarna.

Regeringen lade tidigare i somras förslag på åtgärder för att komma till rätta med delar av problemen. Alliansen menar att regeringens föreslagna åtgärder inte är tillräckliga. I motionen lyfter Alliansen att det är brådskande att hitta lösningar på några av problemen med att mindre misstag från av allt att döma seriösa arbetsgivare kan få långtgående konsekvenser för såväl arbetstagare som arbetsgivare.

Förslaget i motionen skulle möjliggöra en helhetsbedömning av de givna villkoren och möjliggöra en bedömning av huruvida utvisning står i proportion till det begångna misstaget. Motionens förslag är att den nya lagen ska träda i kraft den 1 december 2017.

I den antagna motionen fastslår Alliansen att ”Det är av yttersta vikt att regeringen agerar skyndsamt och återkommer till riksdagen med konkreta lagförslag som förenklar arbetskraftsinvandringen. Men att vänta ännu längre på att vidta nödvändig lagändring vore inte ansvarsfullt. Regeringen har misslyckats att agera inom de tidsramar som riksdagen satt upp i sitt tillkännagivande, och vi måste därför gå före.”

Läs Företagarnas remissyttrande över motionen här.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna