För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

En förlorad mandatperiod – trots en del godbitar i höstbudgeten

Publicerad 20 sep 2017
Företagarna hade velat se fler offensiva reformer för ett bättre företagarklimat i regeringens höstbudget. Även om den verkar ha lyssnat på företagarna den här gången och vi ser en del godbitar i budgeten så ligger den största glädjen i att regeringen faktiskt backar på ett förslag, nämligen de skärpta 3:12-reglerna, eller entrepenörsskatten.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg (th) kommenterade höstbudgeten i SVTs morgonstudio. Foto: Skärmavbild SVT 219 2017

Regeringen går i höstbudgeten fram med flera förslag som Företagarna har drivit under mandatperioden. Det handlar bland annat om det så kallade växa-stödet som gör det billigare för soloföretagare att anställa, skattelättnader för personaloptioner, sammanslagna anställningsstöd och SGI för företagare med aktiebolag.

Obegripliga prioriteringar

Men trots högkonjunktur och stabila statsfinanser aviserar regeringen inga stora strukturreformer för att minska gapet mellan de som har och de som saknar jobb, eller för att möta den efterfrågan på arbetskraft som finns över hela landet. En del prioriteringar är obegripliga. I stället för att satsa på småföretag ser vi exempelvis hur en saftig portion av reformutrymmet går till återinförandet av avdragsrätt för fackavgifter.

– Det gör mig oroad att vi mitt i brinnande högkonjunktur ser relativt lite åtgärder som sänker trösklarna på arbetsmarknaden och gör det enklare och billigare att anställa. Vi behöver konkreta strukturreformer för att få fler i arbete och faktiskt möta upp den stora efterfrågan på arbetskraft som finns i Sverige nu, säger Daniel Wiberg, chefekonom på Företagarna.

Svårt parlamentariskt läge

Att mandatperioden har präglats av politiskt osäkerhet och ett svårt parlamentariskt läge har även det medfört en stor oro bland Sverige småföretagare. I flera undersökningar som Företagarna gjort påtalas den politiska instabiliteten och oförutsägbarheten som ett orosmoment, något som stoppar både anställningar och investeringar.

– Jag hoppas att vi framöver får se mer stabilitet i politiken. Om småföretagen ska våga ta risker, anställda och växa behövs det klara spelregler och förutsägbarhet. Tyvärr har ryckighet och oklara besked i politiken inte varit någon bristvara under den här mandatperioden, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Företagarna om regeringens budget i media

Mårder om budgeten: ”En förlorad mandatperiod” (DI 20/9 2017), Kritiken mot budgeten: "Det brinner" (Norran 21/9 2017), ”Skördetid för vanligt folk” – men ”risk för baksmälla” (TT/Omni 20/9 2017), Regeringens politik slår hårt mot företagen (Dagens samhälle 14/4 2016).

Fler nyheter från Företagarna