För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fel saker i fokus i Välfärdsutredningen

Publicerad 11 sep 2017
Nu har Företagarna lämnat ett remissyttrande över slutbetänkandet från Välfärdsutredningen – även känd som Reepalu-utredningen. Företagarna beklagar att utredaren så kategoriskt vidhåller sitt vinstbegränsningsförslag. Fokus borde i stället ligga på kvaliteten som välfärdsverksamheterna håller.
Ulrica Dyrke

Företagarna underkänner utredarens uppfattning om att det inte går att ersätta en vinstbegränsning med utökade kvalitetskrav. Aktörer som bedriver verksamheter i välfärdssektorn arbetar redan idag med systematiserat kvalitetsarbete.

– Utredningen avfärdar alltför lättvindigt kvalitetsmätningar. Det finns redan många olika kvalitetsmått och även kvalitetsregister som kan användas som grund för att fortsätta stärka och utveckla kvaliteten i välfärdssektorn, säger Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke.

Vi anser att alla goda krafter bör tas tillvara i välfärdssektorn – oavsett om det handlar om offentligt, privat eller och ideellt drivna aktörer, säger Ulrica Dyrke.

De samhällsekonomiska konsekvenserna av utredningens vinsttak skulle bli mycket kännbara, eftersom de flesta företag skulle tvingas lägga ned. Dynamiken i sektorn, som skapar förutsättningar för omvandlingstryck, innovativa lösningar, ökad kvalitet och kostnadseffektivitet, skulle kraftigt urholkas. Resultatet skulle bli ökad kostnadsutveckling för välfärden i kombination med försämrad kvalitetsutveckling. Detta skulle gå stick i stäv med de politiska målen om värnande av kvalitet och utveckling i välfärdssektorn.

– Vi tror på lösningar som bygger på valfrihet och kvalitetskonkurrens, där medborgarens behov och önskemål sätts i fokus och där det för verksamheterna uppställs genomtänkta kvalitetskrav som följs upp på ett systematiskt och konkurrensneutralt sätt. Vi anser att alla goda krafter bör tas tillvara i välfärdssektorn – oavsett om det handlar om offentligt, privat eller och ideellt drivna aktörer, säger Ulrica Dyrke.

 Läs Företagarnas remissyttrande här.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna