För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fem snabba om budgeten med Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg

Publicerad 20 sep 2017
Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg listar vad som är bra, mindre bra, dåligt och rentav saknas i regeringens budgetproposition för 2018.

Vad är ditt samlade intryck av budgeten?

– De flesta bedömare håller nog med om att det behövs skattesänkningar för pensionärer, liksom mer resurser till barnfamiljer och polisen. Men de sakerna väger inte upp för bristen på långsiktiga strukturreformer för konkurrenskraft, vägar in på arbetsmarknaden och långsiktigt tillväxt. Den svenska ekonomin på högvarv, och regeringen presenterar en valfläskbudget, med lite åt alla.

Vad är bäst i regeringens höstbudget?

– Det bästa är det som inte finns med. Förslag som stoppats och som regeringen nu inte går vidare med: höjd skatt för fåmansbolag (3:12-reglerna) och högre marginalskatter är två konkreta exempel som inte hade underlättat för företag och jobbskapande.

Vad är näst bäst då, av det som finns i budgeten?

– Det finns flera godbitar, sådant som Företagarna drivit på för att införa. En är utvidgat växa-stöd, som gör det billigare för ensamföretagare med aktiebolag att göra sin första anställning. En annan är flera åtgärder för att underlätta matchningen på arbetsmarknaden: en rad anställningsstöd slås ihop till introduktionsjobb, satsningen på kunskapslyftet, Yrkesvux och återinförande av obligatorisk prao. En tredje godbit är att företagare som startar aktiebolag ska få behålla sin sjukpenninggrundade inkomst i ett uppbyggnadsskede. Skattelättnaderna för personaloptioner är också ett steg i rätt riktning, men tyvärr kommer bara ett relativt begränsat antal företag kunna utnyttja det.

– Det bästa är det som inte finns med. Förslag som stoppats och som regeringen nu inte går vidare med: höjd skatt för fåmansbolag (3:12-reglerna) och högre marginalskatter är två konkreta exempel som inte hade underlättat för företag och jobbskapande.

Vad är sämst i budgeten?

– Att regeringen i stället för att underlätta för företag att anställa och växa återinför en skattereduktion för fackföreningsavgift. Det är tydligt valfläsk direkt till fackföreningsrörelsen men som alla får vara med och betala för. Det kommer att kosta 1,4- 2,7 miljarder årligen framöver och är en väldigt märklig prioritering.

Vad saknas i budgeten?

– Sänkta kostnader för att anställa så att nya vägar skapas in på arbetsmarknaden. Det behövs också minskad regelbörda. I dagsläget ökar regelbördan för företagare med i storleksordningen 1,6 miljarder årligen. Sedan måste det samlade skattetrycket minskas ytterligare.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna