Välkommet förslag om skyddad SGI för företagare med aktiebolag
För företagarna har det varit ett återkommande åtgärdsförslag att företagare ska ha samma möjlighet till trygghet, oavsett i vilken form företaget bedrivs. Företagarna har länge arbetat för att de som startar aktiebolag ska få behålla sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) i ett uppbyggnadsskede, och välkomnar därför regeringens besked att även aktiebolag nu ska omfattas av skyddet, och att det ska förlängas till tre år.
– Det är i grund och botten en rättvisefråga. Vilken bolagsform man väljer ska inte avgöra tillgången till socialförsäkringsssystemen när man tar risken och byter bana till att bli företagare. De som betalat in till socialförsäkringssystemet måste också som företagare få ta del av det, säger Günther Mårder, VD, Företagarna.
Socialförsäkringar berör hela företagarkollektivet och är en viktig hörnsten i det offentligt finansierade skyddsnät som finns för såväl företagare som dess anställda. Företagare tar en tillräckligt stor risk som det är, och det här utgör ett steg i att skapa ett bättre företagarklimat. Förslaget kommer förhoppningsvis få effekten att fler vågar ta risken att starta företag.
– Den som bildar aktiebolag har i praktiken förlorat den trygghet som finns i att kunna behålla sin tidigare SGI i ett uppbyggnadsskede. De kommer nu få samma möjlighet att som nyblivna föräldrar vara föräldralediga med sina barn exempelvis. Det blir också möjligt att vara hemma sjuk på samma premisser som anställda, fortsätter Günther Mårder.
Företagarna hoppas att regeringen fortsätter att göra socialförsäkringen mer rättvis, och att fler återärder kommer framöver. Ett viktigt steg vore exempelvis en mer rättvis beräkning av sjukpenninggrundande inkomst, och därför välkomnar vi den parlamentariska socialförsäkringsutredningens förslag om historiska inkomstunderlag som beräkningsmodell.
– Det är klart att det här är en fråga som på marginalen spelar roll men den är inte avgörande för att få fler att omedelbart springa och starta företag. Då handlar det snarare om egenavgifterna, arbetsgivaravgifter och den typen av frågor, men då är det helt andra budgetmässiga tal vi pratar om. Det här är en relativt billig reform att genomföra som är tacksam, säger Günther Mårder i en intervju med Sveriges Radio Ekot som du kan lyssna på här.