Återbetalning som slukar energi
Fixit Maskin & verktyg AB är ett företag i jämtländska Tandsbyn, några mil utanför Östersund. Där jobbar nio personer i företaget med legotillverkning, tillverkning av högteknologiska drevsatser och drivaxlar till superbilar och motorsportbilar. Dotterbolaget Tandsbyns Mekaniska Verkstad AB har sex anställda som arbetar med montering och legotillverkning av detaljer till Husqvarna AB. Elektronstrålesvetsvetsning köps in av Ferruminator AB som finns i samma lokal. Företaget är underleverantör till flera storföretag, som till exempel Husqvarna AB som tidigare hade produktion i Tandsbyn i samma fastighet där Fixit Maskin & verktyg AB ligger.
Elintensiv verksamhet
Fixits verksamhet använder mycket el. Det krävs för att driva en mängd CNC-styrda bearbetningsmaskiner. Svarvar, trådgnist, kuggfräs likväl som sjuaxliga fleroperationsmaskiner är bara några exempel på vad som finns i den högteknologiska maskinparken.
Med elanvändningen kommer dessvärre även en byråkratiintensiv verksamhet. VD Marianne Bergström Olsson suckar över det merarbete som administrationen av återbetalningen av energiskatten orsakar.
– Det känns som 1800-talet att vi ska hålla på att ligga ute med flera hundratusen kronor i skatt för att sedan äska om att få tillbaka pengarna. Vi vill inte hålla på att brottas med byråkratiska tigrar, säger Marianne Bergström Olsson.
Jag tycker att det är vansinnigt att vi först måste lägga ut för energiskatt på el och sedan äska tillbaka skatten. Det känns som helt onödigt arbete.
Byråkratisk rundgång av pengar
Företag som tillverkar produkter i en industriell verksamhet har rätt till skattebefrielse för energiskatt på el. Den är endast elförbrukningen förknippad med själva tillverkningsprocessen som ger rätt till en lägre skatt. Före 2017 var själva energiskattesatsen lägre. Men sedan 1 januari 2017 tas energiskatt på el ut med endast en skattesats. Den lägre skatt som bland annat Fixit har rätt till får de i stället genom återbetalning.
– Jag tycker att det är vansinnigt att vi först måste lägga ut för energiskatt på el och sedan äska tillbaka skatten. Det känns som helt onödigt arbete. I fjol fick vi ligga ute med nästan en kvarts miljon i skatt. Från och med i år måste vi dessutom hålla på med detta varje månad i stället för varje kvartal, säger Marianne Bergström Olsson.
Minska regelbördan
Marianne Bergström Olsson är besviken på regelbördan för småföretagare inte minskar, trots utfästelser från både den här och tidigare regeringar.
– Jag förstår att det är en EU-bestämmelse som gör att energiskatten ska hanteras på det här sättet. Det finns mycket bra med EU, men detta är i så fall helt fel. Stora företag och myndigheter har ju stora staber med folk som kan sitta och hålla på med administration, men vi som är små gör allt från A till Ö. Det saknas förståelse för småföretagens förutsättningar i dag, säger Marianne Bergström Olsson.