De utmanar klädjättarna

I en gammal industrilokal på Ringön i centrala Göteborg huserar modestudion Atacac. Men även om fabriken än så länge är ganska liten så är ambitionerna så mycket större. Atacac ifrågasätter modehusens logik där man först producerar för många plagg som man därefter säljer dyrt i början av säsongen och sedan slumpar bort i någon reakorg i slutet (eller än värre bränner upp).
– Vi vill inte jobba så, det leder till både överproduktion och misshushållning med resurser. Atacac vill ta vedertagna sanningar och se vad som händer om man gör tvärtom, säger Rickard Lindqvist (stående i bild), modedesigner med doktorsgrad från Textilhögskolan i Borås, som startade Atacac tillsammans Jimmy Herdberg.
För att kunna förverkliga sina ambitioner har de tagit hjälp av digital teknik inspirerad av bilindustrin. Där har man i många år gjort virtuella 3D-modeller av sina fordon för att kunna visa upp dem för kunder långt innan de finns i fysisk form. Det här sättet att arbeta har tidigare inte varit möjligt inom modebranschen. Men i dag finns tekniken för att kunna visualisera, ja, till och med göra helt fotorealistiska bilder av plaggen medan de fortfarande bara finns på ritbordet. Och då kan bilderna läggas upp i en webbshop och plaggen säljas innan de ens är producerade.
Det här har i sin tur gjort det möjligt för Atacac att helt vända på modebranschens traditionella prismodell. Hos Atacac är plagget billigast att köpa innan produktionen startar, när det fortfarande bara finns virtuellt. Sedan blir det något dyrare under produktionsprocessen för att täcka kostnaderna för material och fabrik, och sedan är det som allra dyrast när det ligger och tar plats på lagret.
– Våra kunder har inte haft några problem att förstå logiken, och egentligen är det inget nytt med att produkten blir dyrare och dyrare med tiden. Tänk bara på tågbiljetter, där är det ingen som ifrågasätter att det är billigare att köpa långt i förväg, men modebranschen är så fast i sina strukturer att man inte kan annat än att bara köra på som man alltid har gjort, säger Rickard som bland annat har arbetat åt Nudie Jeans och Vivienne Westwood.
Den visualisering Atacac använder sig av är bara en liten del av den tekniska disruption som pågår.
– Bara det närmaste halvåret kommer det ny teknik som gör det möjligt för konsumenter att testa kläder virtuellt i en webbshop på en digital kopia av sin egen kropp. Tekniken är fascinerande i sig, men när den dessutom används kreativt för att vända upp och ner på vedertagna sätt att jobba kommer den att revolutionera modebranschen.
Just nu för Atacac en dialog med flera större aktörer inom modebranschen om att testköra sitt koncept även hos dem. Samtidigt är Rickard Lindqvist övertygad om att modeindustrin kommer att transformeras från stora bjässar till en mängd mindre tech-startuppföretag som använder teknik mer kreativt och mer flexibelt än vad de större aktörerna kan göra.
– Om fem år ser den här branschen radikalt annorlunda ut, och vi ska vara en av katalysatorerna i den förändringen.
Rickards tips till dig som vill bryta logiken i den bransch genom digitalisering:
1. Gå igenom dina produkter och undersök om det går att visualisera dem digitalt, det är en grundförutsättning.
2. Se till att ta in artificiell intelligens i ditt arbete med digitalisering redan från början.
3. Var transparent. Dela din information i stället för att vara hemlig, det kommer du att tjäna på för den här resan är så komplex att ingen klarar den på egen hand.
Fakta om Atacac AB
Aktuell: Transformerar modebranschen från grunden med hjälp av digital teknik.
Startår: 2015.
Grundare: Rickard Lindqvist, modedesigner, och Jimmy Herdberg, digital kreatör.
Antal anställda: 7 inklusive grundarna.
Omsättning: Cirka en miljon kronor första verksamhetsåret med ett resultat på 200 000 kronor.
Text: Karin Aase. Foto: Nicke Johansson.