Betalar du sjuklön för skönhetsoperationer?
Tidningen Östra Småland har intervjuat en anonym småföretagare i Kalmar län. Hen blev överraskad av att du som arbetsgivare måste betala sjuklön för en anställd som väljer att göra en skönhetsoperation.
– Jag trodde det var ett skämt … Min personal får naturligtvis gärna spendera sina pengar på olika skönhetsoperationer, om de vill. Men att jag som arbetsgivare ska vara med och betala, kan inte vara rimligt, säger småföretagaren till tidningen.
Det är inte ovanligt att företagare råkar ut för en sådan situation. Det märks i samtalen till Företagarnas juridiska rådgivning. Som artikeln i Östra Småland skriver kan återhämtningsperioden efter en bröstförstoring eller en ansiktslyftning vara upp till en vecka. Det betyder att en anställd som gör en skönhetsoperation kan vara hemma sjukskriven i en vecka och få sjuklön från företaget så när som på en karensdag.
Sjuklöneansvar gäller för skönhetsoperationer
Efter sju dagar kan arbetsgivaren begära ett sjukintyg, men om en läkare gör bedömningen att den anställda behöver längre konvalescens innan hen kan komma tillbaka till jobbet måste företaget fortsätta att betala sjuklön fram till den fjortonde dagen på sjukskrivningen.
– Företagarna har länge ansett att detta är en lapsus i lagstiftningen, att arbetsgivaren får kostnader när den anställde självmant planerar ett kirurgiskt ingrepp som inte är medicinskt motiverat. Lagstiftningen behöver förändras i detta avseende, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrätt.
Andra arbetsuppgifter i stället för sjukskrivning
Det enda en arbetsgivare kan göra under de första fjorton dagarna av en sjukperiod är att erbjuda andra arbetsuppgifter, som den anställde klarar av. På så sätt går det att undvika att behöva betala sjuklön. Men tyvärr händer det ofta att den anställde först ”tar semester” för att sedan avbryta den och ”bli sjuk” när väl ingreppet är gjort. Då hinner inte arbetsgivaren erbjuda andra arbetsuppgifter. För ett litet företag är det också många gånger svårt att snabbt ändra om i sin verksamhet för att erbjuda den anställde andra arbetsuppgifter med kort varsel. Lagstiftningen behöver ändras på detta område så att arbetstagaren själv får stå för kirurgiska ingrepp som inte är medicinskt motiverade och som orsakar sjukfrånvaro.
– En rekommendation till arbetsgivare som råkar ut för en sådan här situation är att diskutera med arbetstagaren och erbjud denne andra, lättare arbetsuppgifter och tala om att du inte betalar sjuklön för perioden. Gör klart att du ser det som olovlig frånvaro om arbetstagaren ändå inte infinner sig för arbete. Sedan får Försäkringskassan avgöra i efterhand om ni ska betala sjuklön om inte arbetstagaren arbetar och ansöker om att erhålla sjuklön, säger Lise-Lotte Argulander.