För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Reglerna som partitopparna vill stoppa inför valet

Publicerad 23 aug 2018
Nu ställer vi flera av partiledarna samt näringsministern mot väggen! Vilka är de allra viktigaste företagarfrågorna just nu? Och vilken regel vill de skrota direkt om de skulle komma till makten? Är du osäker på hur du ska rösta? Missa då inte Tidningen Företagarens stora enkät med svar från partitopparna!

Vilken regel som berör företagare skulle du vilja slopa på en gång?


Ulf Kristersson (M): Den skattemässiga diskrimineringen av generationsskiften mellan närstående måste förvinna. Långsiktigheten som ofta genomsyrar familjeföretag måste premieras, inte bestraffas. Därför måste bland annat 3:12-reglerna ses över så att vinsten inte beskattas hårdare vid generationsskiften inom familjen än vid extern försäljning.

Ebba Busch Thor (KD): Jag vill ta bort den särskilda löneskatten för den som anställer äldre.

Jonas Sjöstedt (V): Sjuklöneansvaret. För mindre företag kan sjuklöneansvaret vara betungande. Vi vill därför att företag med upp till 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön.

Isabella Lövin (MP): Det viktiga är inte enskilda regler som ska slopas utan att ett systematiskt arbete för att förenkla regler och slopa gamla regler drivs. Vi vill bland annat förstärka Regelrådets arbete genom att ge dem mer resurser och möjlighet att granska och föreslå förändringar av redan befintlig lagstiftning. Vi vill ge kommuner, landsting och länsstyrelser stimulansmedel för att arbete med regelförenkling och effektivare handläggningsprocesser.

Jan Björklund (L): Danstillståndet, omedelbart! Att dansa på restaurang kan 2018 alltså straffa företagaren, detta är innebörden av en föråldrad lagstiftning vars tid sprungit förbi. Den är fortfarande är aktuell och borde omgående avskaffas.

Mikael Damberg (S): Snarare än att peka på en enskild regel vill jag göra regelefterlevnaden för företag mycket enklare. På samma sätt som smartphones och digitala tjänster revolutionerat hur vi som privatpersoner sköter det mesta i våra liv är min målsättning att alla ska kunna starta och driva företag digitalt med ett minimum av kontaktytor mot det offentliga. Uppgifter ska endast lämnas en gång, processer ska vara smidiga och snabba och förutsägbarhet och transparensen ska öka. Vi har tagit viktiga kliv mot detta under den här mandatperioden - vi började med att förenkla för restaurangföretagare - men mycket mer behöver göras.

Vilka är de mest viktigaste/mest angelägna företagarfrågorna just nu?

Ulf Kristersson (M): Sänkta skatter, regelförenklingar och möjligheten att knyta till sig kompetent arbetskraft. Det måste bli enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige, men det måste också bli enklare för företag att växa och bli framgångsrika. Trenden är oroande när vi för första gången på fem år ser att antalet nystartade företag minskar samtidigt som fyra av fem nya arbetstillfällen skapas inom småföretag.

Ebba Busch Thor (KD): Regelbördan - vi vet att det är företagen som skapar jobben och bygger vår välfärd. Vi vill därför förenkla momsreglerna och regler kring generationsskiften. Företag ska bara behöva lämna en och samma uppgift en gång till myndigheterna. En grundförutsättning för ett gott företagsklimat är att företag har råd och möjlighet att anställa. Vi föreslår slopade arbetsgivaravgifter för yngre och nyanlända, borttagen särskild löneskatt på äldre, utökade turordningsregler i LAS till fyra personer oavsett företagets storlek och vidgad rätt till provanställning. Alla föreslagna regeländringar från regeringen som kan påverka företag bör remitteras till Regelrådet för en konsekvensanalys.

SSGI - egenföretagare ska inte behöva stå på bar backe om man får barn eller blir sjuk. Vi anser att de som startar nya företag oavsett företagsform bör omfattas av regelverket för SGI i ett uppbyggnadsskede av företaget. På så vis är det sociala skyddsnätet bredare och omfattar fler som faktiskt tar steget och startar eget företag.

Vinster i välfärden - denna fråga är inte borta endast för att den röstats om en gång i riksdagen. Socialdemokraterna strävar nu efter att göra vinster i välfärden till en valfråga. Det får de gärna göra, för vi kommer fortsätta kämpa för människors valfrihet och en bättre kvalitet i välfärdssektorn. Detta är en fråga som berör många, ofta kvinnor, som startar företag i välfärdssektorn. Ökad mångfald av utförare av välfärdstjänster innebär att arbetssätt utvecklas, kvaliteten ökar, ökad makt åt den enskilde och fler arbetsgivare att välja mellan för arbetstagaren. Att förbjuda vinstdrivande företag skulle innebära att utbudet av alternativ minskade, vilket vore en inskränkning i medborgarens valmöjligheter.

Jonas Sjöstedt (V): Vi vill göra det lättare att starta företag genom att förstärka den sociala tryggheten för den som startar eget. Dagens trygghetssystem i form av socialförsäkringssystemet har inte i tillräcklig utsträckning följt med utvecklingen på arbetsmarknaden. Egenföretagare, kombinatörer och personer med tidsbegränsade anställningar har alldeles för dåligt ekonomiskt skydd när de inte kan arbeta p.g.a. sjukdom. Det är därför glädjande att Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om att socialförsäkringsskyddet för företagare i uppbyggnadsskedet ska utvidgas och att resurser för detta avsatts. Dessutom vill Vänsterpartiet genomföra stora samhälleliga investeringar som kommer rendera fler arbetstillfällen. Vidare anser vi att varje gång ett nytt lagförslag tas fram, så ska man beakta hur den administrativa bördan för mindre företag påverkas och vi vill att utbildning av kompetenser som småföretag efterfrågar borde synkroniseras. Slutligen vill Vänsterpartiet fortsätta bygga en välfärd som är till för alla, inte bara några få. Vi vill fortsätta bygga bostäder, utveckla hälso- och sjukvården, göra nödvändiga satsningar på klimatet och bygga ett jämlikt Sverige.

Isabella Lövin (MP): a) Att investera i den gröna omställningen som just nu skapar en marknad där nya företag sätter Sverige på kartan. Innovationer och entreprenörskap bidrar till moderna lösningar och nya exportmöjligheter. b) Att säkra att innovations- och utvecklingsmedel finns tillgängligt för nya företag och entreprenörer och för att främja grön omställning av industrier och hela branscher. c) Att göra det enklare att starta och driva företag genom att sänka skatten för de minsta företagen och genom ytterligare digitalisering förenkla administrationen.

Annie Lööf (C): Ta bort arbetsgivaravgiften de två första åren som man anställer någon som är ny på arbetsmarknaden, bredda RUT-avdraget och tredubbla taket, för ändra 3:12-reglerna så att de främjar entreprenörskap och underlättar generationsskiften.

Jan Björklund (L): Trygghet för företagare - Välfärdsystemet kan inte basera sig på att man delar in medborgarna i ett A- och ett B-lag, där löntagare erbjuds bättre skydd än den som väljer att skapa ett välfärdsskapande företag. Dagens arbetsmarknad kräver tydliga och generella regler som värnar samtliga medborgare. Systemen för ex. sjukpenning, arbetslöshetsförsäkring, föräldrapenning, friskvård, måste likställas mellan företagare och anställda.

Kompetensförsörjning - Svårigheterna att rekrytera personal hämmar tillväxten i Sverige.

Skatteregler som förenklar livet för landets små- och medelstora företagare, idag och i framtiden. Sverige står inför en mycket hård internationell konkurrens där vi inte har råd att sätta hinder i vägen för människor som bär på nya idéer. Kvalitet och mångfald istället för vinstförbud.

Mikael Damberg (S): Att säkra kompetensförsörjningen så att fler företag kan anställa rätt personal med rätt kompetens. En av de största utmaningarna för växande företag är att hitta rätt kompetens. Regeringen har därför lanserat ett offensivt kunskapslyft med 100 000 platser i syfte att få fler i arbete - utbyggnad av yrkesutbildningar och yrkeshögskola prioriteras.

Att motverka regelkrångel. Vi vill främst fortsätta vårt arbete med att förenkla för småföretagare genom att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Fokus på fler och växande företag. Bra kapitalförsörjning är avgörande för att företag ska kunna starta och expandera. Vi har därför arbetat fram en ny struktur för statens riskkapitalinsatser som kommer att ge bättre finansieringsmöjligheter för företag i utvecklingsskeden.

Mer trygghet och kortare betaltider. Vi har ökat tryggheten för den som startar aktiebolag och nu vill vi gå vidare och se över trygghetssystemet så att företagare får en bättre sjukförsäkring. Arbetet med att se till att småföretagare får betalt i tid fortsätter - regeringen kommer skärpa lagstiftningen så att storföretag tvingas redovisa betaltider. Små företag ska inte tvingas agera bank åt stora företag.

Fler nyheter från Företagarna