För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så hanterar du semestersabotörer

Publicerad 16 aug 2018
Vardagslunken börjar smyga sig på igen efter högsommarperioden. Men vad gör du som företagare om en anställd plötsligt drar ut på sommarledigheten?

Att vara företagare innebär för det mesta att gränsen mellan arbete och fritid är otydlig. Semestertider är inget undantag. Men för den som har anställda i företaget kan det komma som en överraskning att någon person plötsligt inte är på plats trots att hens semester är slut. I de fallen finns ju inga gråzoner.

Lise-Lotte Argulander är Företagarnas expert på arbetsrätt och arbetsmiljö. Hon svarar även på frågor i den juridiska rådgivningen för Företagarnas medlemmar. Så här års är det enligt henne inte helt ovanligt att det kommer in frågor om vad man ska göra när en person inte är på plats.

– Som företagare och arbetsgivare är det lätt att bli ställd. Man har ju ingått en överenskommelse med den anställde om att hen har semester under en bestämd tid. Då ska man också kunna räkna med att ingångna överenskommelser gäller, säger Lise-Lotte Argulander.

Duger inte att skylla på flyget

En inte helt ovanlig situation som kan uppstå är att en person hör av sig och ”förlänger sin semester” av olika anledningar. Det kan även hända att någon hör av sig och är hemskt ledsen över att ett flyg hem blivit inställt eller någon annan oväntad händelse gör att man inte hinner till jobbet. Men det är inte giltig frånvaro.

– Som arbetsgivare gäller det att vara tydlig med att man är den som beviljar semester. En anställd kan inte på egen hand förlänga sin semester. Det finns inte heller någon force majeure som en anställd kan åberopa om en hemresa försenas. Det är upp till den anställde att se till att ha ordentliga marginaler, säger Lise-Lotte Argulander.

Som arbetsgivare kan man så klart välja att bevilja tjänstledighet utan lön eller semester om det finns alldeles speciella skäl. Lise-Lotte nämner askmolnet i samband med den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010 som ett exempel. Flygtrafiken ställdes in i stora delar av Europa och mängder av resenärer blev strandade.

Ansvarsfördelning på arbetsplatsen

Under normala omständigheter finns det däremot ingen anledning att göra avkall på ansvaret att leda och fördela arbetet på företaget. Det går att säga nej. En anställd som inte finner sig i det har inte förstått ansvarsfördelningen på arbetsmarknaden.

– Olovlig frånvaro är inget att ta med en klackspark. Det kan ytterst faktiskt leda till uppsägning eller avsked, även om det sällan går så långt, säger Lise-Lotte Argulander.

Vad gör du då om du råkar ut för semestersabotörer? Det råd som Lise-Lotte ger är att du ska ta kontakt med den anställda. Om det inte går att nå den som inte är på plats bör du skicka ett rekommenderat brev till hemadressen och informera den anställda om att hen inte varit på jobbet. När det är fråga om olovlig frånvaro kan arbetsgivaren också upplysa om att det inte är till exempel semesterlönegrundande och att olovlig frånvaro i vissa fall kan vara saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl.

– Om det är så att man verkligen inte får tag i den anställda rekommenderar jag arbetsgivaren som är medlem i att ta kontakt med Företagarnas juridiska rådgivning så att allt blir korrekt, men ofta räcker det att göra klart för den som slarvar att det inte är arbetstagaren som bestämmer när hen kan ta semester när den vill. Det borde vara självklart, men många blir lite förvånade, säger Lise-Lotte Argulander.

Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrätt och arbetsmiljö. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna