Växa-stödet, ett viktigt första steg
Företagarna har arbetat hårt för att alla enmansföretagare som anställer sin första medarbetare ska kunna få del av den sänkta arbetsgivaravgiften som regeringen kallar för växa-stödet. Från och med 1 januari är det verklighet.
Vad är nytt sedan årsskiftet med växa-stödet?
– Växa-stödet, alltså den temporära sänkningen av arbetsgivaravgiften, har funnits för enskilda näringsidkare sedan början av 2017, men det nya är att soloföretagare med aktiebolag och handelsbolag också omfattas av skattesänkningen från och med 1 januari i år.
Varför är det viktigt att fler omfattas?
– När växa-stödet infördes för enskilda näringsidkare påpekade Företagarna det olämpliga i att exkludera alla som driver aktiebolag och handelsbolag. Enskilda näringsidkare har mer sällan anställda i sin verksamhet än andra bolagsformer. Vi är glada att regeringen lyssnade på kritiken. Nu omfattas alltså även den första anställda hos soloföretagare med aktiebolag och handelsbolag av skattesänkningen.
Vi är glada att regeringen lyssnade på kritiken.
Vad innebär egentligen växa-stödet?
– Det innebär att alla soloföretagare som anställer sin första medarbetare kan få en sänkt arbetsgivaravgift, från dagens 31 till strax över 10 procent. Vissa begränsningar finns dock: sänkningen av arbetsgivaravgiften gäller bara för löner upp till 25 000 kronor i månaden, den är tidsbegränsad till 2021, och den anställde måste arbeta minst 20 timmar per vecka i företaget.
Varför har Företagarna engagerat sig så mycket i denna fråga?
– Det är kostsamt att anställa medarbetare, framförallt eftersom arbetskraftskostnaderna är höga i Sverige. Till stor del beror det på arbetsgivaravgifter och sociala avgifter – skatter som betalas av arbetsgivaren ovanpå bruttolönen. Det är pengar som den anställde sällan får se i lönebeskedet, men som tas ur löneutrymmet. För en lön innan skatt på 10 000 kronor har arbetsgivaren i normalfallet redan betalat drygt 3 100 kronor i skatt. Växa-stödet är ett välkommet steg som gör det billigare för de minsta företagen att anställa.
Växa-stödet är ett välkommet steg som gör det billigare för de minsta företagen att anställa.
Växa-stödet är tillfälligt. Hur ska man se på det?
– Förhoppningsvis kan den permanentas och utökas, genom att de politiska företrädarna lägger fram fler förslag som gör det billigare och enklare för företag att anställa och växa. Det gäller särskilt små och medelstora företag – för det är i dessa företag som fyra av fem jobb har skapats i Sverige sedan 1990. Med fler i jobb minskar kostnaderna för arbetslöshet, och skatteintäkterna till vår gemensamma välfärd ökar dessutom. Det är helt klart något att satsa på under valåret 2018!