Inte bara besöksnäringen som tyngs av regelbörda
Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att se över handläggningstiderna för företag inom besöksnäringen. Myndigheten ska delredovisa uppdraget i oktober och lämna en slutredovisning med förenklingsförslag senast den 15 februari 2019.
– Det är ett bra initiativ från regeringen och närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Kortare och smidigare handläggningsprocesser är viktiga inom besöksnäringen. Men vi vill se fler åtgärder i samma riktning. Handläggningstiderna är en viktig fråga inom alla branscher, säger Företagarnas utredare Pontus Lindström.
I grunden handlar det om att såväl handläggare som inspektörer behöver ha en positiv attityd till företagen och en god dialog där lösningar på eventuella problem identifieras tidigt...
– I de kommuner där man lyckats skapa en snabb och tillgänglig service till företagen, till exempel i Rättvik och Nordmaling, är det inte bara maxtider i handläggningsprocessen som är lösningen. I grunden handlar det om att såväl handläggare som inspektörer behöver ha en positiv attityd till företagen och en god dialog där lösningar på eventuella problem identifieras tidigt, säger Pontus Lindström.
Regeringen anför den säsongsbetonade verksamheten som ett skäl till att prioritera besöksnäringen. Om det tar för lång tid att få en ansökan om till exempel serveringstillstånd eller bygglov beviljat kan loppet vara kört och verksamheten behöva vänta till året därpå för att kunna komma igång. Att identifiera ärendekategorier som kan slå hårt mot enskilda företagares möjlighet att driva sin verksamhet är bra, men regeringen villkorar Tillväxtverkets förenklingsuppdrag med dels hur de påverkar myndighetens arbete, dels en kostnadsbedömning.
Företagarna anser att regelförenklingsarbetet måste drivas mer målinriktat för att verklig förändring – och förenkling – ska bli möjlig.
– Om regeringens mål är att förenkla för företagen är det märkligt att man samtidigt skärper regler för personalliggare, kräver tätare inlämning av kontrolluppgifter och fattar andra beslut som går stick i stäv med strävan att göra det enklare att starta och driva företag, säger Pontus Lindström.