Vårdskatten straffar hälsofrämjande insatser

Företagarna och Svenska Vård är kritiska till att regeringen beslutat förmånsbeskatta privata sjukvårdsförsäkringar. Företagarnas vd Günther Mårder skriver tillsammans med Svenska Vårds förbundsdirektör Thomas af Bjur på Expressens debattsida att sjukförsäkringar inte bör beskattas som en förmån, eftersom det är en kostnad arbetsgivaren tar för att kunna ta sitt ansvar som arbetsgivare.
I dag har arbetsgivaren ett långtgående ansvar för den anställdes hälsa. Det är arbetsgivaren som ansvarar för att säkerställa att arbetsmiljön lever upp till kraven. Om en medarbetare blir sjuk ska arbetsgivaren finansiera de första två veckornas sjukpenning. I det fall den anställde är i behov av rehabilitering ska arbetsgivaren ombesörja lämpliga åtgärder. Detta är bra. Svensk arbetsmarknad ska präglas av god arbetsmiljö. Men vårdskatten försvårar det arbetet.
Genom en sjukvårdsförsäkring får de som omfattas vård utan att det påverkar tillgängligheten för patienter i den offentligt finansierade vården. I dag har Sverige problem med tillgänglighet till sjukvård och växande vårdköer. Privat sjukvård hjälper till att minska de offentliga vårdköerna samtidigt som anställda kan komma tillbaka till arbete snabbare – det tjänar alla på.
Sjukvårdsförsäkringarna kompletterar den offentligt finansierade vården med 245 000 specialistbesök och 18 000 operationer till ett värde av cirka 1,7 miljarder kronor per år; vårdinsatser som utförs på privata kliniker där ingen går före den offentliga kön.
Drygt 40 procent av företagen tecknar privata sjukvårdsförsäkringar för sina anställda. Hälften av de anställda som erbjuds en försäkring är låg- och medelinkomsttagare. Det är dessa som regeringen vill beskatta.
Företagarna om vårdskatten i media: Regeringens vårdskatt hotar människors hälsa (Dagens samhälle), Nya straffskatten gör Sverige sjukare (Expressen), Sjukvårdsförsäkringar är småföretagarnas räddning (Gelfe dagblad), Företagarna varnar för vårdkaos när skattefriheten slopas (Dagens industri).