Kartan och verkligheten – Lantmäteriets byråkrati stoppar företagande
En halvtimme från Örebro i Lindesbergs kommun ligger en gård med tillhörande skog. Företagarparet Johan och Cecilia Bollman såg genast potentialen i fastigheten och kom överens med ägaren om att stycka av fastigheten. Johan och Cecilia köpte gården i höstas och säljaren behöll det mesta av skogen.
Vi står och stampar
– Vi ser det här som ett roligt projekt. Det är populärt med lantliga event och vi har redan fått förfrågningar om bokningar. Det finns många lokala matleverantörer och cateringfirmor här som vi skulle kunna samarbeta med och ge en skjuts. Vid större event handlar det om att vi behöver anställa också. Men nu står vi bara och stampar och väntar, säger Johan Bollman.
Johan och Cecilia hade hoppats kunna sätta igång verksamheten i vår. Tillsammans med säljaren kom de överens om hur de ville stycka av fastigheten och tog hänsyn till olika regler och skickade in papperna till Lantmäteriet för godkännande i oktober. När Johan kontaktade myndigheten i början av februari för att höra hur det gått fick han en smärre chock. Det skulle dröja till juni eller juli innan deras ärende skulle få en handläggare på Lantmäteriet. Sedan kunde det kanske dröja upp till ett år innan handläggaren fattade beslut.
För Lantmäteriet är det här kanske en pluttgrej, men får oss handlar det om att få igång verksamheten. Det finns ingen horisont att planera efter. När ska vi börja?
Lantmäteriets byråkrati
– Jag kan förstå att det tar några månader att fatta beslut i ett sådant här ärende, men att det inte ens finns en handläggare som tittar på vårt ärende förrän i sommar och att det kan ta ett år sedan är orimligt. För Lantmäteriet är det här kanske en pluttgrej, men får oss handlar det om att få igång verksamheten. Det finns ingen horisont att planera efter. När ska vi börja? undrar Johan Bollman.
De långa handläggningstiderna på Lantmäteriet innebär att de inte kan söka lagfart för gården. De kan därför inte försäkra någon verksamhet eller söka tillstånd som behövs för att börja bedriva verksamhet. Paret har redan fått flera bokningsförfrågningar men kan inte annat göra än att tacka nej och be de som är intresserade att återkomma i framtiden.
– Vi vill bara driva business. Tänk, företagande på landsbygden med i förlängningen nya jobb i en liten kommun, men så stoppas alla planer av att det inte går att få klartecken från myndigheterna om ett streck på en karta, säger Johan Bollman.
Känner du igen dig?
Har du erfarenheter av orimlig regelbörda? Dela med dig här på Företagarnas kampanjsida: Efterlysning: Din värsta regelbörda.
Tillsammans tar vi upp kampen mot regelbördan!