För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kläcker du nästa Kanelbullens dag?

Publicerad 4 okt 2018
Sannolikheten är stor att du har ätit en kanelbulle i dag. Den 4 oktober har blivit synonymt Kanelbullens dag med hela svenska folket. Men hur började traditionen och finns det fler på lut?

Man skulle kunna tro att det var en synnerligen framgångsrik PR-byrå som knådande fram idén för att öka försäljningen av mjöl, socker, jäst, margarin och kanel. För bakandet i hem och på bagerier skjuter verkligen i höjden denna dag. Ett kafé och bageri kan lätt flerdubbla försäljningen och det gäller att bulla upp ordentligt inför kundernas anstormning. Enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorier äter vi ungefär 6,5 miljoner kanelbullar under dagen.

Som redan antytts är det ingen PR-byrå som ligger bakom den här försäljningssuccén. Idén kläcktes av Kaeth Gardestedt som 1999 arbetade som projektledare på Hembakningsrådet som firade fyrtioårsjubileum.

Kanske har du aldrig hört talas om Hembakningsrådet? Det bildades 1959 med uppgift att hålla kulturarvet att baka hemma levande. Mot den bakgrunden är det måhända ironiskt att de flesta köper sina bullar i stället för att baka hemma. Fyra av tio blir bjudna på bullar av sin arbetsgivare. Men det hänger samman med större samhällsförändringar.

Det som gör framgångarna för Kanelbullens dag extra intressant är att den slog igenom innan folk var aktiva på sociala medier.

– De första fem åren var det vi själva som fick arbeta hårt med att sprida firandet. Det var telefoner, fax och personliga kontakter som gällde, sade Kaeth Gardestedt i en SVT-intervju för två år sedan.

Efter fem år kom Kanelbullens dag in i den svenska almanackan och i dag är den en tradition som få vill vara utan.

Det kryllar av dagar som uppmärksammar olika saker, mat och dryck samlas med problem och utmaningar och firanden. Vissa tillkommer och andra faller i glömska. För många i bäringslivet var 4 oktober länge synonymt med demonstrationer mot löntagarfonder, men nu är det så att säga andra bullar.

Kanske sitter du på en idé på en dag som om tjugo år kommer att boosta försäljningen i ditt företag och i hela din bransch?

Sist men inte minst, du företagare som har bjudit dina anställda på kanelbullar i dag. Kom ihåg att de är avdragsgilla.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna