För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Osäkerheten regerar

Publicerad 4 okt 2018
På söndag har det gått en månad sedan valet, men någon regering är ännu inte i sikte. Företagarnas samhällspolitiske chef Patrik Nilsson kommenterar det politiska läget.

Sveriges företagare tacklar ständigt en föränderlig omvärld. Att ta risker är en del av vardagen. I flera av Företagarnas undersökningar lyfter dock småföretagare fram den politiska instabiliteten under den gångna mandatperioden som ett orosmoment. Bristen på stabila förutsättningar och oförutsägbarheten som omgärdar de politiska besluten har stoppat både anställningar och investeringar. Många undrar därför vad som är att vänta under de kommande fyra åren.

– Företagare vill ha stabila förutsättningar. Under den förra mandatperioden såg vi hur regeringen lade fram förslag som inte hade stöd i riksdagen. Ryckigheten och de oklara beskeden skapade frustration bland många företagare. Det var varken bra för företagandet eller förtroendet för politiken, säger Patrik Nilsson.

Plan B måste bli plan A

Den politiska osäkerheten under föregående mandatperiod berodde på det svåra parlamentariska läget. Minoritetsregeringen vacklade och angelägna reformer uteblev.

Opinionsmätningarna inför årets riksdagsval talade sitt tydliga språk. Det parlamentariska läget skulle bli fortsatt splittrat. Mycket riktigt. När Valmyndigheten fastställde valresultatet den 16 september stod det klart det som alla redan visste på valnatten och anade långt innan dess. Inget av de traditionella regeringsalternativen kan få en majoritet i riksdagen.

– I partierna har man länge laborerat med olika lösningar, men problemet är att ingen vill vara den som gör störst eftergifter först. För eller senare kommer alla att behöva inse att en plan B är den bästa lösningen, men vi är inte där ännu, säger Patrik Nilsson.

För eller senare kommer alla att behöva inse att en plan B är den bästa lösningen, men vi är inte där ännu

Deadline för budget den 15 november

Den hittills mest utdragna regeringsbildningen i Sverige ägde rum efter valet 1979. Då tog det 25 dagar innan regeringen Fälldin II röstades fram i riksdagen. Nu har lika många dagar gått och trots att talman Andreas Norlén bett moderatledaren Ulf Kristersson att sondera terrängen för att bilda en regering är positionerna utåt sätt alltjämt låsta.

– Det finns exempel på länder som stått utan regering mycket längre än vad vi är vana vid i Sverige. Efter valet i Belgien i juni 2010 tog det 541 dagar att bilda en koalitionsregering.  I Nederländerna tog det 225 dagar att förhandla fram en koalition efter valet i mars 2017. Men i Sverige måste en regering lägga sin budget på riksdagens bord senast den 15 november, så det finns inte hur mycket tid som helt att spela med, säger Patrik Nilsson.

Sverige behöver reformer

Om det inte finns en regering på plats som kan lägga fram en budget den 15 november blir det övergångsregeringens budget som kommer att klubbas i december. Det kommer i så fall en budget tom på nya förslag, eftersom Stefan Löfven inte har mandat att lägga nya skarpa förlag. Den regering som sedan tillträder får alltså förvalta en annan budget än sin egen.

– Företagarna är resultatorienterade. Vi tar inte ställning till olika regeringsalternativ. Vi vill ha en regering som kan få igenom en mer företagsvänlig politik och skruva upp reformtakten. Sverige har inte råd med fyra år till av oklara besked och brist på handlingskraft, särskilt inte om konjunkturen bromsar in, säger Patrik Nilsson.

Patrik Nilsson juni liten.jpg

Företagarnas samhällspolitiske chef Patrik Nilsson.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna