Värdiga ekonomipristagare
På måndagsförmiddagen meddelade Kungliga Vetenskapsakademien att den har beslutat dela ut Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2018 till de båda amerikanska ekonomerna William Nordhaus och Paul Romer.
William Nordhaus och Paul Romer får Nobelpriset i ekonomi för sin forskning om innovation och tillväxt. I synnerhet Paul Romer förknippas med det som ekonomer kallar endogen tillväxtteori, vilket under de senaste decennierna varit grundläggande för modeller som syftar till att visa hur tillväxt skapas.
– Det handlar helt om avgörande forskning och teoriutveckling inom nationalekonomin och det är ju det som priset är till för. Romer förknippas ofta med ”mjuka” tillväxtfaktorer som entreprenörskap och kunskap, samt kunskapens transformation till kommersialiserad produkt och tillväxt för hela nationen, säger Företagarnas chefsekonom, tillika doktor i nationalekonomi, Daniel Wiberg.
Tidigare byggde tillväxtteoretiska modeller ofta på enbart två faktorer, kapital och arbete. Det Romer bidrog med var en tredje variabel, en så kallad endogen variabel, med syfte att fånga andra icke mätbara tillväxtfaktorer.
– När det handlar om företagande så är det ju ofta någonting som är svårt att mäta. Visst, kunskap kan mätas på olika sätt, men att sedan omvandla kunskap till värdeskapande och tillväxtskapande företagande, det är ofta beroende på icke-observerbara faktorer – det vi kallar entreprenörskap, säger Daniel Wiberg.
Vi behöver en politisk och nationalekonomisk diskussion som mer handlar om att skapa tillväxt och välfärd, än att genom skatter och fördelningspolitik fördela den
Kungliga Vetenskapsakademien motiverar pristagarna med följande meningar:
“Till William D. Nordhaus, Yale University, New Haven, USA för att ha integrerat klimatförändringar i långsiktig makroekonomisk analys och Paul M. Romer, NYU Stern School of Business, New York, USA för att ha integrerat teknisk utveckling i långsiktig makroekonomisk analys.”
– Jag tycker att det är väldigt bra att Kungliga Vetenskapsakademien på det här sättet belönar och belyser just utvecklingen av tillväxt och innovationsteorin. Sverige och västvärlden har i dag svårt att nå upp till samma höga nivåer av tillväxt som vi hade för några decennier sedan, samtidigt som många låginkomstländer växer explosionsartat. Det gör det än viktigare att förstå och försöka förklara vad som påverkar tillväxten. Vi behöver en politisk och nationalekonomisk diskussion som mer handlar om att skapa tillväxt och välfärd, än att genom skatter och fördelningspolitik fördela den, säger Daniel Wiberg.
Daniel Wiberg, Företagarnas chefsekonom och doktor i nationalekonomi.