För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagare och a-kassa? Javisst!

Publicerad 23 apr 2019
Hanna hade aldrig drömt om att starta eget, men så blev det. Hon tänkte direkt på att skaffa a-kassa, ekonomisk trygghet som hon nu har nytta av.

Allt börjar i Mjölby 2014. Hannas pappa Lars driver sedan många år en liten butik där han säljer akvariefiskar och fritidsfiskeprylar. På hösten blir han sjuk. Så sjuk att han inte längre kan ha kvar sin verksamhet. Ytterligare ett problem uppstår: Lars är fast i ett långt hyreskontrakt för butikslokalen. Hanna vill gärna hjälpa till, men inte genom att ta över rörelsen och sälja fiskegrejer. I stället ska hon starta något nytt i den centralt belägna lokalen i Mjölby. Frågan är bara vad? Hanna hade ju aldrig tänkt bli företagare.

Hanna är driftig och djurintresserad. Våren 2015 renoverar hon lokalen, går djurhållningskurser, träffar leverantörer och läser på nätet om att starta eget. Efter ett halvårs hårt slit öppnar hon sin egen butik – Mjölby Djurbod. Här ska hon sälja husdjur, foder och tillbehör, påhejad av familj och släktingar. ”Såklart du grejar det!” säger alla. Hanna har jobbat extra i pappans butik sen hon var femton år, så att driva eget ska väl inte vara något större problem? tror hon.

– Det var väldigt mycket jag inte visste. Om budgetar, bokföring och kostnader som drar iväg mer än man tror. Budgeten höll inte men jag lärde mig ju under tiden, berättar Hanna.

A-kassa för småföretagare

En sak har Hanna stenkoll på, från start. När hon öppnar sin djuraffär går hon samtidigt med i SMÅA, a-kassan för företagare. Hanna var tidigare med i Kommunals a-kassa, men googlade sig till att det finns en a-kassa för just småföretagare.

– Jag gick med eftersom det inte är så dyrt och ger en säkerhet, berättar hon.  Men jag vet många som säger ”Va, kan företagare få a-kassa?”.

Att vara med i en a-kassa hör till, oavsett vad man jobbar med, menar Hanna.

– Även om man såklart inte tror att man ska behöva den.

Våren 2015, när hon öppnar butiken, är fokus på att få butiken att bära sig. Hitta något som gör att hon står sig i konkurrensen. För att ha en chans mot näthandel och etablerade kedjor bestämmer sig Hanna för att satsa på service. Hon vill att butiken ska få ett bra rykte som sprider sig. Hanna ger djurägarna goda råd, klipper klor, levererar foder till dörren och fixar specialbeställningar. I servicen ingår också att hålla öppet till klockan 18. Men hur kombinerar man det med hämtningar på förskolan? Och VAB?  Att vara sjuk själv är förstås inte ens att tänka på.

Hanna kämpar i motvind, med bara en praktikant till hjälp. När hon och sambon separerar – och hon plötsligt har butiken, bostaden och barnens förskola på tre olika orter – blir vardagen omöjlig att få ihop. Men ge upp butiken, det går bara inte. Och så är hon ju fast i det långa hyreskontraktet.

Kompanjon och aktiebolag

Att anställa någon är dyrt, men 2016 har Hanna inget val. Hon tar in en extrajobbare, Emma. Nu måste butiken gå ännu bättre ekonomiskt för att budgeten ska gå ihop. Hon utökar katt- och hundsortimentet som går bäst, förfinar sina erbjudanden, kämpar på. Hon får stamkunder och rörelsen blir mer stabil. Och så är de ju två nu.

När Emma vill bli delägare ser Hanna ingen annan möjlighet än att dela med sig av ägandet, trots att hon egentligen inte vill.

– Jag behövde ju avlastningen, så det var bara att finna sig i det.

Efter närmare tre år som egenföretagare blir hon och Emma kompanjoner, och den enskilda firman blir ett aktiebolag. Men avlastningen i butiken innebär inte att Hanna arbetar färre timmar – tvärtom. För att få ekonomin att gå ihop tar hon extrajobb inom barnomsorgen, parallellt med att driva butiken och ha hand om bolagets bokföring. Snart jobbar hon mer än någonsin.

Säljer butiken

Våren 2017 vikarierar Hanna på olika förskolor runt om i Mjölby kommun. Hon är efterfrågad, trivs och får mer jobb. Men hon jobbar på tok för mycket.

– Det blev ju närmare två heltidsjobb med barnomsorgen och butiken, säger Hanna. Och när jag kände efter insåg jag att jag ville bli av med butiken, helt.

På hösten samma år säljer Hanna sin andel av Mjölby Djurbod till Emma, som nu blir ensam ägare.

–  Jag gjorde ingen ekonomisk vinst när jag sålde, men vinsten att må bra själv är ju värd mycket, resonerar Hanna.

Efter försäljningen blir Hanna väldigt glad över att hon gick med i SMÅA. Hon trodde egentligen inte att hon skulle få användning för sitt medlemskap. Nu får hon a-kassa på 25 procent, som komplement till ett vikariat på 75 procent på en förskola. Driva eget tror hon inte att hon gör igen, men planer för framtiden har hon:

–  Jag hoppas på att läsa till förskollärare på distans, parallellt med vikariatet. Så då blir det fullt upp igen.

Skaffa ekonomisk trygghet. Anslut dig till SMÅA, a-kassa för företagare.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna