För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Yrkesdörren öppnar upp arbetsmarknaden

Publicerad 16 apr 2019
Genom Yrkesdörren kan du vara med och öppna nya dörrar till jobb för utrikesfödda svenskar. Det är enkelt, går snabbt och gör stor nytta.
Anna Libietis, integrationsansvarig på Företagarna, och Filmon Tumizghi, projektledare på Yrkesdörren.

Företagarna och Yrkesdörren – Antonia Ax:son Johnsons stiftelse för hållbar utveckling – samarbetar för att matcha utrikesfödda med etablerade svenskar. Syftet är att bygga nya nätverk och öppna nya dörrar till jobb. Alla som vill kan gå med i Yrkesdörren. Det är både ett sätt att främja integration och att tackla kompetensbristen på arbetsmarknaden.

− Sju av tio jobb förmedlas genom kontakter. Den som är ny i Sverige har därför ofta svårt att hitta ett jobb. Vi matchar utrikesfödda med etablerade svenskar, baserat på gemensam bransch och yrkesbakgrund. Just för att bygga nya nätverk och öppna nya dörrar till jobb, säger Filmon Tumizghi, projektledare på Yrkesdörren.

Brist på arbetskraft i småföretagen

Småföretagsbarometern 2018 visar att företagens största rekryteringshinder är svårigheten att hitta arbetskraft. Och behovet av att rekrytera är fortsatt stort, inom alla branscher och över hela landet.

− Härom året räknade vi ut att om de företagare som har eller har haft ett rekryteringsbehov skulle ha anställt bara en person var så skulle över 70 000 jobb ha skapats per år. Det är jobb som inte tillsätts. Det håller tillbaka företagens möjlighet att växa och leder i förlängningen till minskade skatteintäkter och försämrar vårt samhälles välfärd, säger Anna Libietis, Företagarnas integrationsexpert.

Yrkesdörren arbetar aktivt med att få fler att registrera sig för att öka chansen till fler träffsäkra matchningar. Just nu har portalen omkring 7 000 registrerade men man vill få in många fler. Särskilt etablerade svenskar, som det i dagsläget råder brist på.

− Företagarnas medlemmar finns inom alla branscher och över hela Sverige vilket gör att de kan öppna dörrar för utlandsfödda med många olika bakgrunder på många olika platser – och förhoppningsvis leder de nya nätverken till jobb. Kan vi gifta samman våra medlemmar med denna målgrupp har vi mycket att vinna, säger Anna Libietis.

Engagera dig i Yrkesdörren nu

Rent praktiskt går Yrkesdörren till så att man träffas en timme, en gång, för att prata om sin gemensamma bransch, exempelvis sociala koder och hur man kan förbättra sitt CV. 

− Det här är ett enkelt sätt att engagera sig och samtidigt bredda sitt eget nätverk. Det enda man åtar sig genom att gå med i Yrkesdörren är att träffa en person med utländsk bakgrund under en timme. I den bästa av världar blir det en så bra matchning att en företagare med rekryteringsbehov hittar en ny medarbetare, men i annat fall är det enda man åtar sig att förmedla ytterligare två kontakter till den person man har träffat, säger Filmon Tumizghi.

Registrera dig i Yrkesdörren här, det är klart på ett par minuter. Efter ett tag får du ett mejl när du matchats med någon inom samma bransch och ni kommer överens om tid och plats för en timmes möte. Precis som Företagarna, finns Yrkesdörren i hela landet.

Fler nyheter från Företagarna