Lång väntan på hjälp hos Kronofogden

Om en kund vägrar att betala för varor eller tjänster som ditt företag levererat kan du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten, förutsatt att sista datumet för betalningen har passerat. Kronofogden skickar då ett brev till din motpart med krav på betalning. Om inte den som är skyldig dig pengar bestrider (invänder mot) ansökan om betalningsföreläggande fastställs skulden och Kronofogden kan hjälpa till att driva in den genom utmätning.
För småföretagare kan dock de långa handläggningstiderna komma som en otrevlig överraskning.
− Vi skickade in en ansökan om betalningsföreläggande under försommaren. Sedan gick jag på semester. När jag kom tillbaka till jobbet hade vi inte fått något svar, så jag kontaktade Kronofogden och fick veta att de hade över 75 kalenderdagar i aktuell handläggningstid för att ens registrera en ansökan om betalningsföreläggande. Det är alldeles för lång tid. Dessutom går det inte att följa ärendet digitalt, säger Karl Hedlund, som är företagsrådgivare och partner på Stockolmsföretaget Ekonomiporten.
Företag och myndigheter som har inkasso som en återkommande verksamhet, eller bedriver egeninkasso, kan använda myndighetens elektroniska tjänster. För dessa så kallade ingivare tog det i mitten av augusti tre veckodagar från mottagen ansökan om betalningsföreläggande tills handlingar skickas ut, enligt Kronofogdens webbplats. Den genomsnittliga handläggningstiden för manuell ansökan – som i Ekonomiportens fall – brukar ligga på 14 veckodagar, men var i mitten av augusti hela 80 veckodagar.
Kronofogden är medvetna om att handläggningstiderna kan upplevas som ett problem.
− Vi har långa handläggningstider just nu för dem som skickar in ansökningar manuellt. Det beror på två saker. Dels håller vi på att förbereda införandet av ett nytt handläggningssystem, vilket innebär att vi måste prioritera arbetsuppgifter kopplade till att migrera data från det gamla till det nya systemet. Dels har vi haft sommarbemanning, vilket även i normala fall gör att vi prioriterar arbetsuppgifter som är avgörande för rättssäkerheten, säger Andrea Gleerup, som är enhetschef för Betalningsföreläggande på Kronofogden.
Förklaringen till att ingivare som har över 150 000 ansökningar per år får snabb handläggning är att Kronofogdens nuvarande datorsystem kan hantera deras stora filer maskinellt. Däremot är systemet inte anpassat för dem som skickar in ett mindre antal ansökningar per år. Karl Hedlund tycker att det är ett problem.
− Titta på hur Bolagsverket och Skatteverket har jobbat med digitalisering. De har digitala tjänster för bolagsärenden, inlämning av årsredovisningar, moms, deklarationer och annat som vi arbetar mycket med. Allt är väl inte perfekt, men det är ändå smidigt och sparar tid. Hos Kronofogden kan jag inte ens få reda på vad som händer med en ansökan om jag inte mejlar till Kronofogdens infomail.
Arbetet med att digitalisera Kronofogden pågår, men det är ett arbete som kommer att ta flera år.
− Digital service för småföretagare vore jättebra. Vi ligger efter med detta. Man kan se oss som lillebror till Skatteverket. Just nu håller vi på att byta ut våra gamla datorsystem för att möjliggöra bättre service. Först när vi gjort det kan vi gå vidare med att skapa fler e-tjänster, säger Andrea Gleerup.
Karl Hedlund på Ekonomiporten oroar sig för att situationen kan utnyttjas av oseriösa aktörer.
−Om den som inte har för avsikt att betala för erhållna varor eller tjänster vet att det tar flera månader för ett företag att få hjälp av Kronofogden kan de ju sätta det i system. Då kanske företag måste jobba mer med förskottsbetalningar för att inte riskera att stå utan betalning. Det är inte bra för ekonomin i stort, säger han.
Kronofogden kan i dag inte säga när handläggningstiderna för manuella ansökningar om betalningsföreläggande blir kortare.