För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

9 frågor och svar om finanisering

Publicerad 5 dec 2019
Är det lättare att få lån i en storstad än glesbygd? Och vad innebär personlig säkerhet? Här svarar experterna på nio frågor från företagare!

danielwiberg rund.pngUnder Företagarna LIVE! Finansiera din tillväxt i november 2019 svarade en expertpanel på mängder av frågor från företagare och gav handfasta gör-det-själv-tips och konkreta verktyg för att finansiera ditt företags tillväxt.

Några av de inskickade frågorna hanns inte med i sändningen och de tar vi istället upp här.

För svaren står Svea, som var partner till sändningen, och Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg (lilla bilden).

1. Hur kan man tänka kring sina leverantörer för att förbättra sin egen finansiering? Leverantörsfinansieringstjänst, är det nåt för mig som har stora lager? 

En leverantörsfinansiering kan vara en väg fram alternativt en lagerfinansiering med kundreskontran som del av säkerheten tillsammans med lagervärdet.

2. Banken säger “ett säkerställt/icke säkerställt” lån  - vad menar de? 

Lån med eller utan säkerheter.

3. Om traditionella banker och Almi inte beviljar finansiering, vart kan man som företagare vända sig då?

Det finns nuförtiden en uppsjö med olika bolag som erbjuder företagskrediter, lån med mera. Svea är ett av dessa bolag som erbjuder både företagskredit och företagslån.

4. Finns det en geografisk skillnad i finansiella riskanalyser?

Nej, inte i själva analysmodellerna. Däremot kan geografiska skillnader förklara skillnader i olika tillgångar värde, exempelvis fastighetspriser, vilket påverkar analysen.

Företag på mindre orter, där fastighetspriserna är lägre kan uppleva att det är betydligt svårare att erhålla finansiering. En förklaring är att bankerna har skiftat sina affärsmodeller allt mer mot bolån snarare än företagslån. Dessutom fungerar fastigheter ofta som säkerhet även i lån till företag.

5. Är det större risk att finansiera verksamheter Norrlands inland jämfört med motsvarande i till exempel Göteborg? 

Generellt sett, nej, men läs också svaret i frågan ovan. Även om risken i verksamheter och projekt också påverkas av det geografiska läget, så är det framförallt tillgången till säkerhet som förklarar geografiska skillnader i upplevd svårighet att anskaffa finansiering.

6. Är det ett måste att ha privat finansiering från ägare och/eller närstående?

Inte ett måste men samtidigt så är det en positiv signal till övriga investerare om ägaren är med och finansierar verksamheten.

7. Hur många procent kan man generellt räkna med att behöva finansiera själv och hur många procent kan man söka finansiering för?

Lite beroende på vilken sorts finansiering man söker, vanligt är en 50/50-modell om man är ett nystartat bolag. Annars så är det mycket utifrån vilka övriga säkerheter man kan erbjuda, kundfordringar, lager, ägda fastigheter med mera.

8. Jag har startat en verksamhet och behöver 500 000 kronor, utöver aktiekapitalet. När jag pratar med banken så vill de att jag ska ställa personlig säkerhet. Vad menar de? Är det riskfyllt? 

Att man går i personlig borgen för lånet/krediten. Generellt så måste man som ägare till ett SME företag borga för en kredit. Det kan vara riskfyllt om verksamheten går dåligt.

9. Hur vanligt är det att företagare ställer sin bostad eller annan privat tillgång som säkerhet?

Vanligtvis en personlig borgen och inte bostad eller annan privat tillgång som säkerhet, skulle dock den personliga borgen behöva utnyttjas så kan de privata tillgångarna tas i anspråk.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna