Kompetensutvisad ingenjör stämmer staten
Genom att stämma staten hoppas ingenjören Ali Omumi från Iran kunna göra skillnad för andra arbetstagare som felaktigt blivit utvisade av Migrationsverket, säger han i en intervju i TV4.
− Företagarna har sedan flera år tillbaka uppmanat regeringen att skyndsamt säkerställa och följa upp att Migrationsverket efterlever nuvarande rättspraxis och att arbetsgivare inte drabbas av bristfällig myndighetsutövning, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.
Företagarna har tidigare uppmärksammat Ali Omumi. Han är en av alla arbetskraftsinvandrare som drabbats av kompetensutvisning. I Ali Omumis fall tvingades han och hans familj lämna Sverige under sommaren 2018 trots att han jobbade på ABB i Ludvika och att anställningen uppfyllde alla villkor. Utvisningen berodde på att hans förrförra arbetsgivare i Sverige hade missat att teckna några försäkringar.
När han några månader efter utvisningen ansökte om arbetstillstånd igen avslog Migrationsverket hans ansökan med motiveringen att det gått för kort tid. En motivering som inte har lagstöd. Med hjälp av Centrum för rättvisa överklagade Ali Omumi Migrationsverkets beslut till Migrationsdomstolen i Malmö. Tidigare i år slog den fast att Migrationsverket inte agerade rätt genom att automatiskt avslå hans arbetsansökan.
Efter det segdragna processandet har Ali Omumi nu kunnat återvända till arbetet på ABB i Ludvika. Tillsammans med Centrum för rättvisa har han nu lämnat in en stämningsansökan i Stockholms tingsrätt. Det är första gången som en felaktigt utvisad arbetskraftsinvandrare stämmer staten och utkräver ansvar för Migrationsverkets kompetensutvisningar.
− Migrationsverkets bristfälliga hantering av dessa frågor skapar en ohållbar situation för företag och individer som trots allt har lyckats rekrytera eller bli rekryterade från tredje land. Det är rättsosäkert och inhumant att enskilda individer och familjer ska leva i ovisshet under långa tider. För mindre företag är det en katastrof och ett arbetsmiljöproblem att inte kunna planera längre än för stunden. Företagarna har därför efterfrågat en reformering av regelsystemet samt kraftfulla åtgärder och resurser för att effektivisera handläggningen av arbetstillstånd och förlängningsansökningar, säger Daniel Wiberg.