För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Grundligt reformerad LAS bra – men glöm inte företagen utan kollektivavtal

Publicerad 22 feb 2019
Företagarna välkomnar den del i januariöverenskommelsen som slår fast att Lagen om anställningsskydd (LAS) ska reformeras. I ett första steg ska parterna förhandla med varandra och få en chans att komma överens, och nu har Svenskt Näringsliv presenterat sitt bud som lär ingå i den förhandlingen. Företagarnas expert ser i stora delar positivt på förslaget.

Ett viktigt krav från Företagarna i fråga om en reformerad arbetsrätt är att man ska komma till rätta med de stora problem som är kopplade till att säga upp personal på grund av personliga skäl. I dag ställer processen för att kunna göra det orimligt höga beviskrav på arbetsgivaren och är förenat med en risk för mycket höga kostnader, som dessutom är svåra att överblicka för en arbetsgivare i början av processen.

- Att sänka kraven vid uppsägningar är viktigt för en flexibel arbetsrätt, därmed inte sagt att godtyckliga uppsägningar ska tillåtas. Vi har lagstiftning utanför LAS, som till exempel diskrimineringslagstiftningen och föräldraledighetslagstiftningen som i dag motverkar att så sker, vilket torde säkerställa även i framtiden att godtyckliga uppsägningar kan stävjas, säger Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

Reformerad LAS nödvändigt

Företagarna har tidigare konstaterat att LAS är ett lapptäcke som behöver göras om från grunden, men att de politiska förutsättningarna för att få till stånd ett sådant arbete legat långt borta. Den nära fyrtio år gamla lagstiftningen rimmar illa med den verklighet som företagen upplever och arbetsmarknadens utveckling.
I utspelet från Svenskt Näringsliv går de fram med en liknande grundinställning som Företagarna haft, och vill även de göra om LAS från grunden.

– Att LAS måste reformeras från grunden är en nödvändig utgångspunkt ur företagens synvinkel. Dagens arbetsrätt bidrar till tveksamhet att anställa och försvårar kompetensförsörjningen. Tryggheten på arbetsmarknaden måste finnas i möjligheterna att kunna ställa om, säger Lise-Lotte Argulander.

Samtidigt ställer det krav på att man i en genomgående reform av lagstiftningen inte blir hemmablind och enbart ser till den grupp av företag som i dag har kollektivavtal. I dag har sex av tio företag inte kollektivavtal, och det är framförallt de mindre företagen som det handlar om – de som också skapar fyra av fem nya jobb i ekonomin.

Utgå från företag som inte har kollektivavtal 

För att säkra jobbtillväxten kommer det därför vara avgörande att en reformerad LAS tar hänsyn till de mindre företagens förutsättningar. Här framhåller Företagarna omställningsförsäkringen som en särskild del där den gruppen av företag som saknar kollektivavtal måste beaktas.

- Omställningsförsäkringen omfattar anställda med kollektivavtal och det är viktigt att en reformering av LAS utgår från företag utan kollektivavtal. Ska vi få en flexiblare LAS kan vi inte från början utesluta de som inte har kollektivavtal, då börjar man i fel ände, säger Lise-Lotte Argulander.

Svenskt Näringsliv föreslår även en arbetslöshetsförsäkring som också är obligatorisk i fråga om inkomstbortfallsförsäkringen. Det innebär i så fall en kraftig utbyggnad av a-kassesystemet. Företagarna är tveksamma till denna typ av utbyggnad av systemet eftersom företagare i dag har mycket svårt att omfattas.

- Vi vill snarare se en premiebaserad försäkring av arbetslöshetsförsäkringen. Att betala en premie med valfri ersättningsnivå skulle skapa verklig trygghet och förutsebarhet. Företagare ska inte behöva betala mer till en offentlig försäkring som de har svårt att nyttja, säger Erik Ageberg, socialförsäkringsexpert på Företagarna.

Kompetensutveckling kostar

En stor utmaning på svensk arbetsmarknad är den stora kompetensbrist som råder. Detta leder till uteblivna rekryteringar och att de rekryteringar som blir av ofta blir kostsamma i form av upplärning och utbildning av nya medarbetare – därmed har frågan om kompetensutveckling en central roll i fråga om arbetstagares anställningsbarhet och omställningsförmåga.

Majoriteten av företagen kompetensutvecklar sina medarbetare löpande, både internt och externt. I sitt förslag lyfter Svenskt Näringsliv förslaget om att göra investeringar i kompetensutveckling avdragsgilla. Det är ett bra förslag som kan underlätta för fler att investera i kompetensutveckling inom ramen för företagets verksamhet, men det främsta hindret för företagare att investera i kompetensutveckling är dock inte kostnaden.

- Svårigheten att avvara medarbetare och själv vara frånvarande från den dagliga verksamheten är den stora utmaningen i fråga om kompetensutveckling. Det är även viktigt i sammanhanget att betona att det är individens ansvar att ta del av den kompetensutveckling som erbjuds och därmed stärka sin omställningsförmåga och anställningsbarhet, säger Hanna Cederqvist, expert på kompetensförsörjningsfrågor på Företagarna.

Läs mer om Svenskt Näringslivs förslag.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna